خیلی از ماها عکاسهای حرفهای نیستیم ولی همهمان با گوشیهای هوشمندمان عکس میگیریم. آیا تابهحال فکر کردهاید چرا بعضیها عکسهای قشنگتری نسبت به بقیه میگیرند؟ در این مقاله میخواهیم نکتهها و ترفندهایی برای گرفتن عکسهای بهتر با گوشی موبایل یاد بگیریم.
عکسهای زیادی بگیرید
سعی کنید برای عکس گرفتن از یک صحنه به یک عکس اکتفا نکنید. حتی از یک صحنه و یا یک شخص خاص بهجای یک عکس، چندین عکس پشت سر هم بگیرید. چون بسیار پیش میآید که در یک عکس دست عکاس لرزیده یا سوژهٔ عکس حرکت کرده. مخصوصاً عکسهای خانوادگی که افراد ممکن است حواسشان به دوربین نباشد یا باهم حرف بزنند. در قدیم که برای عکس گرفتن باید برای دوربین فیلمهای ۲۴ تایی یا ۳۶ تایی میخریدیم حیفمان میآمد که عکس بگیریم. امروز که این محدودیتها را نداریم میبایست هر عکس را چندین بار بگیریم و سپس بهترین آنها را انتخاب کنیم.
به نور توجه کنید
مهمترین چیزی که باید در گرفتن عکس به آن توجه کنید، نور است. چشمان ما در نور کم نیز خوب میبیند لذا ممکن است متوجه نشویم نور کم بر کیفیت عکس تأثیر میگذارد.
دوربینهای گوشیهای موبایل به خاطر سنسور کوچکشان نمیتوانند در نور کم، عکس خوب بگیرند. نور کم باعث پیدایش نویز در تصویر میشود و نرمافزار دوربین برای از بین بردن نویز، عکس را مات میکند. به همین خاطر عکسی که با یک دوربین ۱۳ مگاپیکسلی در نور کم میگیرید، شاید بهاندازهٔ ۳ مگاپیکسل هم جزئیات نداشته باشد.تا جای ممکن سعی کنید از نور خورشید برای گرفتن عکس استفاده کنید و اگر مجبورید داخل اتاق با نور چراغ عکس بگیرید، تمام چراغها را روشن کنید.سعی کنید سوژه را طوری تنظیم کنید که منبع نور باعث روشن شدن آن بشود، نه اینکه پسزمینه روشن بشود و سوژه درون سایه قرار بگیرد.توجه داشته باشید که چشم ما طیف وسیعی از سایهروشن را بهخوبی میبیند. ولی برای دوربین کافی است پسزمینه خیلی روشن بشود تا سوژه را تیره نشان دهد.
نور فلاش نور خوبی نیست
در شرایطی که نور کافی برای گرفتن عکس وجود ندارد، از فلاش استفاده میکنیم تا گرفتن عکس امکانپذیر بشود. ولی اگر نور کافی وجود داشته باشد، نور فلاش نور خوبی برای پرنورتر، باکیفیتتر و قشنگتر کردن عکس نیست.نور فلاش، نور بسیار شدید و متمرکزی است که سایهروشنهای شدید و زشت در عکس ایجاد میکند. یعنی برخی قسمتها بیشازحد تیره و برخی قسمتها بیشازحد روشن میشوند. علاوه بر این نور فلاش ممکن است باعث غیرطبیعی شدن رنگها بشود.
بهترین نور برای عکس گرفتن، نورهای ملایمی است که در محیط وجود دارند و نور فلاش را نمیتوان جایگزینی برای نور محیط دانست. البته درصورتیکه نور کافی در محیط وجود دارد، برای اینکه مطمئن شوید بهترین عکس را گرفتهاید، هم با فلاش و هم بدون فلاش عکس بگیرید و آنها را با هم مقایسه کنید.البته حتی اگر نور کافی وجود داشته باشد میتوان از فلاش استفادهٔ مفید کرد. مثل موقعی که سایههای شدید روی صورت ایجادشده و این سایهها را با فلاش برطرف میکنیم.
به سایهها توجه کنید
اگر منبع نور در جای مناسبی قرار نداشته باشد یا تنها از یک منبع نور استفاده کنیم، ممکن است در عکس سایههای زشت تشکیل شود. برای مثال اگر در اتاق زیر چراغ بایستیم، پیشانی و ابروها بر روی چشم و گونهها سایه میاندازند. یا اگر نور از کنار به صورت بخورد، نیمی از صورت روشن و نیم دیگر تیره خواهد بود. سعی کنید بهترین مکان را در محیط پیدا کنید که سوژه به بهترین نحو روشن شده باشد.اگر در جایی فقط نور از بالا وجود دارد و سایههای زشت بر روی سوژه ایجاد شده است، میتوانید از یک منبع نور زمینی (مثل چراغ مطالعه برای عکس درون اتاق) برای از بین بردن این سایهها استفاده کنید.
سوژه را انتخاب کنید
در بسیاری از گوشیها این امکان وجود دارد که در حین گرفتن عکس، سوژه را از روی صفحهٔ نمایش لمس کنید تا فوکوس خودکار بر روی آن سوژه انجام شود و روشنایی عکس با آن تنظیم شود.یکی از مشکلاتی که در عکس گرفتن در آفتاب وجود دارد این است که اگر شخص رو به آفتاب باشد، بهناچار چشمهایش را میبندد و چهرهاش درهم میشود. اگر پشت به آفتاب باشد به خاطر روشن بودن خیلی زیاد آسمان، شخص تیره میافتد. برای رفع این مشکل میتوان سوژه را به مکانی برد که سایه باشد. اگر نتوانیم این کار را بکنیم میتوانیم از شخص بخواهیم تا پشت به آفتاب بایستد. سپس آنجایی از عکس که به خاطر روشن بودن آسمان، تیره شده را لمس میکنیم تا تمرکز روشنایی عکس بر روی آن قسمت باشد. در این صورت آسمان سفید خواهد شد و دیگر ابرها پیدا نخواهند بود ولی اهمیتی ندارد چون سوژهٔ عکس آن شخص است نه آسمان.
قاعدهٔ ۲/۳
قاعدهٔ دو سوم میگوید سعی کنید ارتفاع و فاصلهٔ دوربین را بهگونهای از سوژه تنظیم کنید که سوژه دو سوم عکس را پر کند.
با تنظیمات دوربین گوشی آشنا بشوید
در بسیاری اوقات، آشنایی با تنظیمات دوربین به شما کمک میکند عکسهای بهتری بگیرید. حداقل باید در این حد آشنا باشید که با بالاترین وضوحی که دوربین پشتیبانی میکند عکس بگیرید.
زوم نکنید
دوربینهای حرفهای با عقب و جلو بردن لنز، تصویر را بزرگنمایی میکنند درصورتیکه در گوشیهای موبایل این امکان وجود ندارد. وقتی هنگام گرفتن عکس با گوشی زوم میکنید، در حقیقت بخشی از مرکز عکس بریدهشده و بزرگتر نمایش داده میشود. با این کار فقط قسمت بریدهشده ذخیره میشود. درصورتیکه اگر عکس را بدون زوم بگیرید، بعداً میتوانید روی هرکجای آن که میخواهید زوم کنید.
عکس HDR بگیرید
بسیاری از گوشیهای امروزی قابلیت گرفتن عکس HDR دارند. عکس HDR دارای بازهٔ روشنایی وسیعتری نسبت به عکس معمولی است و جلوه و زیبایی بیشتری دارد. ولی برای گرفتن عکس HDR نیاز دارید که سوژه و دوربین ثابت باشند. اگر نمیتوانید سوژه و دوربین را ثابت نگهدارید، عکس معمولی بهتر میشود.
از برنامههای ویرایش عکس کمک بگیرید
سعی کنید کار با یک برنامهٔ ویرایش عکس موبایل مثل Snapseed یا Pixlr Express را یاد بگیرید. این برنامهها علاوه بر جلوههای جالبی که میتوانند بر روی عکسها ایجاد کنند، گزینهای برای تصحیح خودکار نور و رنگ عکس دارند. مثل گزینهٔ Automatic در Snapseed. این گزینه بهتنهایی میتواند جلوهای تازه به عکس بدهد و رنگها را شادابتر و جذابتر بکند.
از جلوههای ویژه استفاده کنید
اگر میخواهید عکسهایتان را بر روی اینستاگرام بگذارید یا در گروههایی که با دوستانتان تشکیل دادهاید، به اشتراک بگذارید، بد نیست از جلوههای رنگی که در برنامههای ویرایش عکس به آن فیلتر میگویند یا جلوههایی که با محو کردن بخشی از عکس ایجاد میشود استفاده کنید.
عکسهای ترکیبی درست کنید
با برنامههایی مثل PhotoGrid یا Moldiv میتوانید عکسهای مرتبط به هم، مثل عکسهای یک مسافرت را در کنار هم گذاشته و با جلوهای زیبا، یک عکس Collage درست کنید. در این صورت حتی اگر خود عکسها خیلی زیبا نباشند نیز میتوان یک ترکیب زیبا و خاطرهانگیز از آنها درست کرد.
عکسهای خلاقانه بگیرید
عکاسی یکی از زمینههایی است که میتوانید در آن خلاقیتهای خیلی ساده و درعینحال جذاب به خرج دهید. برای مثال اگر عینک آفتابی با شیشهٔ آینهای دارید، میتوانید طوری آن را قرار دهید که عکس یک منظره یا شخص درون آن بیفتد و از تصویر بازتاب شده عکس بگیرید.
اگر شما هم نکتهای برای گرفتن عکسهای بهتر میدانید در قسمت نظرات بیان کنید.