دوشنبه، 28 تیر 95 - 11:22

نایب‌رییس کمیسیون جوانان، کارآفرینی و کسب‌وکارهای نوین و دانش‌بنیان اتاق بازرگانی ایران می‌گوید به دلیل اینکه حمایت از کسب‌وکارهای نوین در ایران با وام و تسهیلات انجام می‌شود، این خطر وجود دارد که در چند سال آینده با بحران بدهکاران نخبه مواجه شویم.

۱۴۲۸۱۳۴۰۹۰

افشین کلاهی گفت: در چند سال اخیر حمایت از کسب‌وکارهای جدید و استارت‌آپ‌ها از سوی دولت بیشتر شده و کمک‌هایی به این‌گونه فعالیت‌ها شده است، برای همین در این بخش با رشد همراه شده‌ایم اما این رشد آن میزانی که پیش‌بینی می‌شده، نبوده است.
وی ادامه داد: یکی از دلایل این امر این است که به‌طورکلی فضای کسب‌وکار در کشور برای رشد شرکت‌ها آماده نیست و شرکت‌های دانش‌بنیان نیز از این قاعده جدا نیستند. از سوی دیگر بازار ما رقابتی نیست و وقتی شرکت‌ها به تولید محصول می‌رسند به دلیل نبود فضای رقابتی به رشد لازم نمی‌رسند، به همین دلیل امکان صادرات پیدا نمی‌کنند و به مرحله بلوغ نمی‌رسند.
نایب‌رییس کمیسیون کسب‌وکارهای نوین و دانش‌بنیان اتاق بازرگانی ایران با اشاره به برخی موانع سر راه حمایت از کسب‌وکارهای نوین عنوان کرد: مشکل دیگر در این زمینه این است که حمایت‌های دولتی معمولاً به‌صورت وام و تسهیلات است، برای همین این خطر وجود دارد که در چند سال آینده با بحران بدهکاران نخبه مواجه شویم.
کلاهی اضافه کرد: در دنیا معمولاً سرمایه‌گذاری در استارت‌آپ‌ها و شرکت‌های فناوری نوین توسط شرکت‌های سرمایه‌گذاری خطرپذیر و بزرگ‌ انجام می‌شود و نرخ فعالیت شرکت‌های استارت‌آپ این‌گونه است که از هر ۱۰ شرکت فقط دو یا سه مورد به نتیجه می‌رسند و بقیه محکوم به شکست هستند. در کشور‌های دیگر به دلیل اینکه شرکت‌ها سرمایه‌گذاری می‌کنند همان دو یا سه شرکتی که به موفقیت می‌رسند کافی است و شرکت‌ها متضرر نمی‌شوند اما در ایران چون حمایت‌ها و تأمین سرمایه با وام و تسهیلات انجام می‌شود از هر ۱۰ شرکت استارت‌آپ هفت یا هشت شرکت بدهکار می‌شوند.
وی با بیان اینکه قوانین مناسبی درزمینهٔ حمایت از کسب‌وکارهای نوین و دانش‌بنیان وجود ندارد، گفت: قوانین ورشکستگی خوبی نداریم، به همین دلیل یک کارآفرین ورشکسته با یک کلاه‌بردار در قوانین ما یکی هستند و نخبگان ما را با مشکل روبرو می‌کند، درحالی‌که در خارج از کشور قوانین این‌گونه نیست.
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران درباره حمایت شرکت‌های خصوصی از استارت‌آپ‌ها تصریح کرد: بخش خصوصی ما هم خیلی به ریسک نیستند. چند شرکت سرمایه‌گذاری خطرپذیر در ایران شکل‌گرفته‌اند و شروع به کار کردند اما به‌طورکلی بخش خصوصی ما خیلی ریسک‌پذیر نیست و بیشتر بانک‌ها حمایت کرده‌اند.
کلاهی با اشاره به جایگاه شرکت‌های دانش‌بنیان در دنیا تصریح کرد: در دنیا طبق آمار سال ۲۰۱۶ در لیست ۱۰ شرکت بزرگ دنیا پنج شرکت در حوزه IT هستند. شرکت‌هایی که چند سال پیش ورودشان به این لیست باعث تعجب بود اکنون به این لیست راه‌یافته‌اند. امروز یک شرکت IT سه برابر یک شرکت نفتی ارزش‌گذاری می‌شود و به‌عنوان‌مثال ارزش شرکت اپل بالای پانصد میلیارد دلار است.
نایب‌رییس کمیسیون کسب‌وکارهای نوین و دانش‌بنیان اتاق بازرگانی ایران افزود: در ایران این دید نسبت به مدل‌های جدید کسب‌وکارهای وجود نداشته است و هنوز همان شرکت‌های سنتی و قدیمی با کارکردهای سنتی قدرتمند هستند و گرایشی هم برای رفتن به‌سوی به شرکت‌های صاحب تکنولوژی و دانش‌بنیان ندارند.
کلاهی با بیان اینکه اتاق بازرگانی حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان را دنیا می‌کند، گفت: سعی می‌کنیم در اتاق بازرگانی از فعالیت‌های شرکت‌های دانش‌بنیان و استارت‌آپ‌ها تبلیغ کنیم و امیدواریم حرکتی انجام دهیم که سرمایه‌گذاران ایرانی اهمیت این موضوع را درک کنند و متوجه شوند که این به نفع خودشان است که در این عرصه سرمایه‌گذاری کنند.

 

logo-samandehi