از صبح امروز، دسترسی به برخی از کانالهای مبتذل و مستهجن تلگرام برای کاربران ایرانی محدود شده است. ساعاتی قبل مدیرعامل این شبکهی اجتماعی محبوب علت و موضع رسمی خود در رابطه با این موضوع را ابراز داشته است
شبکهی اطلاع رسانی تلگرام یکی از محبوبترین اپلیکیشنهایی است که با استقبال کمنظیر کاربران ایرانی نیز مواجه شده است. بحث بر سر محدودسازی این اپلیکیشن از زمان انتشار استیکرهای غیراخلاقی بر سر زبانها افتاد و با گسترش روزافزون گروههای مبتذل جدیتر شد. تا آنجا که پس از معرفی قابلیت ساخت کانالهای اطلاعرسانی با داشتن بینهایت کاربر، و سوءاستفاده برخی قانونگریزان برای اشائهی محتوای مستهجن از این طریق، اعتراضات و واکنشهای منفی مقامات و کاربران ایرانی به اوج خود رسید و وزیر ارتباطات نیز رسما اعلام کرد که در صورت مسدود نشدن کانالهای غیراخلاقی، دولت نیز با فیلتر تلگرام موافق خواهد بود. اگر چه تصمیمگیری نهایی در رابطه با فیلتر شدن یا نشدن این برنامه به کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه سپرده شده و این کارگروه طی روزهای پیشرو تصمیم نهایی خود را در این رابطه خواهد گرفت، ولی به نظر میرسد تلگرام مجاب شده است که قوانین سختگیرانهتری را در نوع محتوای ارائه شده از طریق کاربران برنامهاش وضع کند و از همین رو شروع به مسدودسازی کانالهای مستهجن کرده است.
چنانچه از صبح امروز و همانطور که پیشتر نیز به اطلاع رسید، برخی از این کانالهای غیراخلاقی برای کاربران ایرانی در دسترس نبوده و هنگام مراجعه به این کانالها با پیغامی مبنی بر عدم امکان دسترسی (Sorry, this channel is unavailable in your country due to local restrictions!)، تلویحا مسدودسازی رسمی این کانالها را تایید میکنند.
ساعاتی قبل، پاول دوروف در پاسخ به سوال یکی از کاربران توییتر در رابطه با معنای پیغام فوق اعلام کرده است:
«اغلب کانال های مستهجن در ایران و خارج از ایران بلاک شده و اگر هم اپلیکیشنهایی هست که به گسترش محتوای غیراخلافی دامن می زنند، می توانند از فروشگاههای اپلیکیشن (اپ مارکتها) حذف شوند.»
نکتهای که در پاسخ وی جالب توجه است، تاکید وی بر مسدودسازی این کانالها برای همهی کاربران دنیا و نه تنها کاربران ایرانی است. این موضوع میتواند شائبهی فشارهای دولتی و اتخاذ تصمیمی مخصوص کاربران ایرانی را برطرف کرده و از طرفی این اطمینان را به خانوادهها بدهد که کانالهای مذکور حتی با تغییر آیپی نیز در دسترس نخواهند بود.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا این مسدودسازی به واسطهی تقاضا یا گزارش رسمی ایران بوده یا نه؟ گفته است:
«نه هیچ گفتگوی رسمی با آنها نداشتهایم؛ ولی ما همهی گزارشهای مرتبط با موضوعات مستهجن را که به ایمیلabuse@telegram.org ارسال شود، بررسی میکنیم.
به نظر میرسد مسدودسازی کانالهای مستهجن توسط تلگرام، فرایندی هوشمند نداشته و آنطور که از صحبتهای مدیرعامل تلگرام برمیآید تنها گزارشهای ارسالی به ایمیل مذکور، بررسی شده و در صورت لزوم، مسدودسازی اعمال خواهد شد. از این رو میتوان علت باز بودن برخی دیگر از این کانالهای مبتذل را درک کرد و امید داشت که سایر کانالهای خاطی نیز به زودی با عدم سرویسدهی از سوی تلگرام مواجه شود.
در همین رابطه اکانت رسمی خبرگزاری مهر نیز از پاول پرسیده است: «ما باید تعداد زیادی کانال غیراخلاقی دیگر که کماکان در دسترس هستند را گزارش کنیم. برخی نیز تنها برای چند ساعت با مشکل مواجه بودند. توضیحی در این رابطه دارید؟».
وی در جواب گفته است:
تمام مواردی که ما مسدود کردهایم کماکان بلاک خواهند ماند. اما طبیعی است که کانالهای جدیدی نیز ساخته میشوند.
تلگرام از محدود شبکههای اجتماعی به حساب میآمد که برای کاربران خود هیچ نوع قوانین و شرایطی در رابطه با نوع محتوای انتشار یافته وضع نکرده بود و همین موضوع بستری غیرقابل کنترل را در این زمینه فراهم میساخت. حال با روشنشدن اهمیت کنترل نوع محتوای منتشر شده برای مسئولان این برنامه، میتوان امید داشت که زمینهی ادامهی فعالیت و عدم فیلترسازی تلگرام در ایران فراهم شود و کاربران ایرانی با خیالی آسوده از مزایای بیشمار این شبکهی اجتماعی محبوب بهره ببرند.