در سال ۹۴ پروانههای جدید، در حوزه اینترنت و با دو عنوان ارتباطات ثابت (FCP) و ارائه خدمات ارتباطی ثابت (servco) برای اپراتورهای تلفن همراه و شرکتهای ارائه دهنده خدمات اینترنتی از سوی رگولاتوری صادر خواهد شد.
به گزارش خبرنگار ایسنا، سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی با اشاره به ساماندهی تمامی مجوزهای ارتباطی با صدور پروانههای جدید اعلام کرد که قرار است در جهت حرکت به سمت همگرایی موبایل و تلفن ثابت تغییراتی را در پروانهها ایجاد کند.
بنابراعلام صادق عباسی شاهکوه – معاون سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی – نقشه راه رگولاتوری در ساماندهی کل پروانههای ارتباطی کشور در چهار دسته Netco و Servco در بخش ارتباطات ثابت و موبایل و نهایتا حرکت به سمت همگرایی موبایل و ثابت Fixed یا همان FMC است.
بر این اساس قرار است، پروانههای اپراتورهای تلفن همراه، اپراتورهای مجازی با عنوان MVNO در دو بخش جداگانه راهاندازی شبکه زیرساخت تلفن همراه به جز شبکه دسترسی رادیویی و ارائه دهندگان سرویس خدمات مجوز بگیرند.
بحث راه اندازی اپراتورهای مجازی در کشور در سال ۹۳ مطرح شد و رگولاتوری اعلام کرد که ارائه مجوز به متقاضیان راهاندازی اپراتورهای مجازی از برنامههای سال ۹۳ این سازمان است.
در همین رابطه مدیر بررسیهای اقتصادی سازمان تنظیم مقررات ارتباطات با اشاره به ضریب نفوذ ۹۰ درصدی تلفن همراه در ایران، این وضعیت را برای ورود اپراتورهای مجازی به بازار خدمات موبایلی مناسب ارزیابی کرد.
به گفته وی MVNO موجب افزایش خلاقیت در بازار ارتباطی و تشویق اپراتورهای تلفن همراه به ارائه خدمات بیشتر میشوند.
اپراتور مجازی در واقع به اپراتوری گفته میشود که شبکه دسترسی یا همان طیف رادیویی را ندارند و درواقع اپراتورهای مجازی به عنوان واسطههایی حرفهای برای فروش انواع خدمات موبایلی بین اپراتورهای اصلی و مشترکان وارد این بازار خواهند شد.
به گفته عباسی شاهکوه MVNO در نوع اول، یعنی اپراتورهای مجازی که بخشهایی از شبکه زیرساخت تلفن همراه به جز شبکه دسترسی رادیویی، را مخصوص خود راه اندازی خواهند کرد، با توجه به اینکه همکاری و مشارکت بیشتری در سرمایهگذاری میان اپراتورهای موبایل خواهند داشت از اهمیت بیشتری برای رگولاتوری برخوردارند.
*** تعداد شرکتهای خدمات اینترنتی کاهش پیدا نمیکند اما…
اما بخش دیگر مجوزها مربوط به شرکتهایی میشود که به ارائه خدمات اینترنتی در سه طیف ISP، ISDP و PAPها فعالیت میکنند.
از زمان شروع بحث بازبینی پروانه شرکتهای اینترنتی و اصول حاکم بر پروانه ارتباطات ثابت(FCP) اختلاف نظرهای زیادی بین فعالان این حوزه شکل گرفت.
برخی روسای شرکتهای اینترنتی کوچکتر معتقد بودند که رگولاتوری پروانههای جدید را با هدف حذف این فعالان از عرصه و سپردن حوزه ارائه خدمات اینترنتی به شرکتهای بزرگ فعال صادر میکند.
اما برخی از شرکتهای اینترنتی با تاکید بر اینکه فضای حاکم بر بازار شرکتهای اینترنتی فضای نامناسبی است بر لزوم اجرای طرح بازنگری رگولاتوری تاکید میکنند در حالیکه برخی زیر بار تغییرات اعلام شده نمیرفتند.
در نهایت رگولاتوری برای پایان این بحث و گفتوگوها در شهریور ماه سال جاری با توجه به اتمام مدت اعتبار پروانههای PSTN و PAP و مشکلات ناشی از تنوع سایر پروانههای حوزه اینترنت کشور، فراخوانی را برای دریافت نظرات متخصصان، خبرگان و ذینفعان درباره پیشنویس اصول حاکم بر صدور پروانههای ارتباطات ثابت (FCP) و خدمات ارتباطی ثابت (ISP) تدوین کرد.
در آبان ماه امسال فرصت نظرسنجی به پایان رسید و بنابر اعلام سازمان تنظیم مقررات حدود ۱۰۰ پیشنهاد به این سازمان ارسال شد. سپس در دی ماه سال جاری سازمان نصر اعلام کرد که سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی با پیشنهادات کارشناسی سازمان نظام صنفی رایانهای تهران (نصر) درباره “اصول حاکم بر پروانه ارتباطات ثابت(FCP)” موافقت کردهاست.
پروانه ارائه خدمات ارتباطی ثابت (servco) که در سال آینده برای شرکتهای فعال در این حوزه صادر میشوند، از نظر موضوع خدمات مانند پروانههای FCP هستند اما شبکه ندارند.
عباسی در این خصوص درباره تکلیف شرکتهای ISP و ISDP در این اصول جدید با تاکید بر رویکرد غیر انحصاری ساماندهی پروانههای ارتباطات ثابت و صدور مجوزهای اپراتور شبکه FCP اظهار کرد: برای شرکتهای ISP و ISDP که علاقهای برای حضور به عنوان اپراتور شبکه FCP ندارند نیز در حال فراهم کردن فرصت جدیدی هستیم تا در قالب پروانه ارائه خدمات ارتباطی ثابت (Servco)، ادامه فعالیت داشته باشند.
وی همچنین با تاکید بر این نکته که رگولاتوری به دنبال کاهش تعداد شرکتهای ارائه دهنده خدمات نیست، تصریح کرد که هدف از این پروانههای جدید کمک به شکلگیری اپراتورهای FCP توانمند است