چندین سال است که جدال بزرگی بین کامپیوترهای اپل و سیستمهای رومیزی سنتی وجود دارد و هرکدام طرفداران خاص خودش را دارند. اما در واقعیت کدام یک مناسب تر است؟اگر بخواهیم بازار کامپیوترهای شخصی را دستهبندی کنیم میتوان بهراحتی بگوییم که بازار به دو دسته عمده PC و Mac تقسیمبندی میشود.در واقع این دستهبندی جدال بین مایکروسافت و اپل است. هرکدام از این کامپیوترهای شخصی مزایا و معایب خود را داشته و بالطبع طرفداران خود را دارند.گاهی اوقات افرادی که به دنبال خرید کامپیوترهای شخصی هستند بر سر این دوراهی قرار میگیرند که آیا PC را با سیستمعامل مایکروسافت انتخاب کنند و یا به سراغ Mac شرکت اپل بروند.در ادامه قصد داریم برخی از ویژگیهای این دو سیستم را باهم مقایسه کرده تا دیدگاه بهتری نسبت به آنها و انتخابشان داشته باشیم.
سیستمعامل
مک ها دارای سیستمعامل Mac OS هستند و PC ها از ویندوز استفاده میکنند. Mac OS ازنظر راحتی استفاده کارآمدتر از ویندوز است؛ زیرا طراحی و معماری آن سادهتر، جمعوجور تر و سبکتر است.از همین رو احتمال بروز خطا و هنگ کردن سیستم به دلیل کرش های نرمافزاری در سیستمعامل مک بسیار کمتر از ویندوز است. در مقابل سیستمعامل ویندوز از پشتیبانی بسیار خوبی توسط مایکروسافت بر خوردار است.بهطوریکه بهصورت روزانه (و یا یکجا در قالب Service Pack) آپدیتها و وصلههای مختلف برای ویندوز منتشر میشود که عملکرد سیستم را تا حد زیادی بهبود میبخشد.با این وجود انتخاب کاملاً به سلیقه و نحوه استفاده کاربر و البته توانایی پردازنده اصلی بستگی دارد.این نکته را نیز به یاد داشته باشد که برای PC ها سیستمعاملهای دیگر نظیر لینوکس و یونیکس نیز وجود دارد.
برنامهها و اپلیکیشن های اجرایی
از نظر تعداد اپلیکیشن ها و تنوع آنها بدون شک ویندوز نسبت به مک برتری دارد. این قضیه حتی در مورد نرمافزارهای رایگان نیز صادق است.درصورتیکه نرمافزارها و اپلیکیشن های موجود برای سیستمعامل مک بسیار محدودتر از ویندوز هستند؛ اما در مقابل نرمافزارهایی که برای سیستم مک موجود است بسیار کارآمدتر از نمونههای مشابه برای ویندوز هستند زیرا اپلیکیشن ها و برنامههای مک بهصورت اختصاصی برای دستگاههای مک طراحی شده و ازاینرو خطا و باگ کمتری دارند.برای مثال در زمینه نرمافزارهای ویرایش عکس و پردازش فیلم سیستمهای مک بسیار موفقتر از ویندوز هستند. در نهایت میتوان چنین گفت که کسانی که به دنبال تنوع بیشتر نرمافزارها و راحتی استفاده هستند میتوانند به سراغ PC ها بروند و کسانی که به دنبال کارآمد بودن برنامه و سرعت بیشتر و روانی اجرا هستند میتوانند به سراغ مک بروند.
امنیت
در این مورد دارنده یک سیستم مک نگرانی چندانی ندارد؛ زیرا تقریباً هدف بخش عمدهای از ویروسها و بدافزارها سیستمهای PC هستند. اگر میخواهید از PC برای اتصال به اینترنت استفاده کنید بودن شک باید سیستم موردنظر شما مجهز به یک آنتیویروس آپدیت باشد که شما را در مقابل حملات در امان نگه دارد. البته جای تعجبی هم ندارد زیرا تقریباً ۹۰ درصد بازار کامپیوترهای شخصی متعلق به PC ها بوده و نرمافزارهای و فایلهای مخرب نیز بیشتر PC ها را هدف میگیرند؛ اما سیستمعامل مک کمتر از ویندوز متوجه حملات خطرناک اینترنتی و بدافزارهای مخرب است.
قیمت
قیمت سیستمهای مک بهمراتب از PC ها بیشتر است. بسیاری از افراد این اختلاف قیمت را به دلیل امنیت بالا و قابلیتهای منحصربهفرد مک میدانند اما برخی از کارشناسان را سیاستهای فروش شرکت اپل در شناساندن کالاهای خود بهعنوان کالایی لوکس و خاص به مردم، بالاتر گرفتن قیمت آنها میدانند.
قیمت اپلیکیشن ها و برنامههای سیستمهای مک نیز بیشتر است. در مقابل Pc ها همانطور که اشاره شد تنوع نرمافزاری بیشتری داشته و قیمتشان نیز بهمراتب کمتر است. البته ذکر این نکته ضروری است که تجربه و آمارها نشان میدهد که در استفاده درازمدت هزینه تعمیر و رسیدگی به PC ها بیشتر از سیستمهای MAC تخمین زده شده است.
لوازم و طراحی
یکی از دلایل اصلی که مشتریان را به سمت خرید PC جذب میکند ماهیت انعطافپذیر و قابلیت شخصیسازی بالای PC ها است. کاربران PC ها میتوانند قطعات مختلفی را با برندهای مختلف برای کامپیوتر شخصی خود خریداری کرده و آنها را اسمبل کنند؛ و در صورت مشکل قطعه معیوب را بهراحتی و بدون دردسر تعویض کنند.
در طرف مقابل تمام قطعات و لوازم سیستمهای مک توسط خود اپل ساخته میشود ازاینرو هیچ مشکلی از بابا هماهنگی و سازگاری قطعات در کنار هم وجود ندارد. از آنجایی که سیستمهای مک نسبت به PC ها یکپارچهتر هستند طراحی آنها نیز زیباتر و مدرنتر است.