احتمالا طی هفتههای آتی اخبار بیشتری در رابطه با لایفای (LiFi) خواهید شنید. لایفای فناوری وایرلسی است که دادهها را با سرعت بالا با استفاه از نور مرئی منتقل می کند. این فناوری نخستین بار در سال ۲۰۱۱ رونمایی شد. اوایل امسال بود که دانشمندان به سرعت ۲۲۴ گیگابیت در ثانیه با استفاده از فناوری لایفای در آزمایشگاه رسیدند. پتانسیل این فناوری برای تغییر شیوهی استفاده کنونی ما از اینترنت در دنیای امروزی بسیار بالا است.
دیپاک سولانکی- مدیر عامل شرکت استونیایی ولمِنی در این رابطه میگوید:
در حال حاضر چند پروژهی آزمایشی را در صنایعی که میتوانیم از ارتباط با نور مرئی (VLC) استفاده کنیم، انجام میدهیم. به تازگی سیستم روشنایی هوشمندی را برای یک محیط صنعتی طراحی کردهایم که به کمک آن دادهها از طریق نور منتقل میشوند. همچنین یک پروژهی آزمایشی را برای یکی از مشتریان شخصی خود انجام میدهیم که در آن، شبکه LiFi را برای تبادل دادهها در فضای اداری آنها راهاندازی کردهایم.
LiFi نخستین بار توسط هارالد هاس از دانشگاه ادینبورگ اسکاتلند در سال ۲۰۱۱ معرفی شد. او در مطالعات خود نشان داد که با استفاده از نور منتشر شده از یک لامپ الایدی قادر است دادههای بیشتری را نسبت به یک برج مخابراتی منتقل کند. شاید برای درک سادهتر موضوع بهتر باشد که به این مثال توجه کنیم؛رکورد ۲۲۴ گیگابیت در ثانیه که در بالا خواندید را بخاطر بیاورید، این عدد برابر ۱۸ فیلم سینمایی با حجم ۱.۵ گیگابایت است که در هر ثانیه بطور همزمان دانلود میشوند.
از سوسو زدن نور لامپها برای انتقال داده به صورت باینری استفاده میشود
این فناوری از ارتباط نور مرئی بهره میبرد، نوری که فرکانسی بین ۴۰۰ و ۸۰۰ ترا هرتز دارد. LiFi به نوعی مثل کد مورس بسیار پیشرفته کار میکند. در واقع سو سو زدنهای نور که در کثری از زمان اتفاق می افتد برای انتقال داده به صورت باینری استفاده میشوند. اگر احیانا نگران این هستید که این سوسو زدنهای نور باعث سر درد و ناراحتی شما در محیط کار شود باید بگوییم که جای نگرانی نیست؛ چرا که LEDها با سرعت بسیار زیادی که برای چشم غیر مسلح قابل تشخیص نیس روشن و خاموش میشوند.
اما علاوه بر سرعت به مراتب بالاتر، LiFi مزیتهای دیگری نیز نسبت به WiFi دارد. از جمله این مزیتها می توانیم به این نکته اشاره کنیم که نور نمی تواند از دیوار عبور کند؛ به این ترتیب شبکه LiFi به مراتب امنتر از وایفای است و البته میتوان گفت که به کمک آن اختلال بین دستگاهها نیز کمتر خواهد بود . البته برخی کارشناسان نظیر آنتونی کاتبرتسون معتقدند که به احتمال زیاد LiFi طی دهههای آتی جایگزین وای فای نخواهد شد؛ بلکه این دو شبکه در کنار هم برای بالاتر رفتن بهینگی و امنیت استفاده از اینترنت مورد استفاده قرار خواهند گرفت.
در حال حاضر، خانهها، اداره ها و ساختمانهای صنعتی ما با زیر ساختهای مورد نیاز ارائهی خدمات وایفای تجهیز شدهاند و این که بخواهیم تمام این موارد را نادیده بگیریم و شبکه LiFi را جاگزیین کنیم، کار چندان موجهی به نظر نمیرسد. بنابراین شاید بهترین گزینه این باشد که از این به بعد دستگاههای هوشمندی که ساخته میشوند از شبکه LiFi هم پشتیبانی کنند.
پژوهشگران استفاده از LiFi را در کنار WiFi طی دههی آینده پیشبینی میکنند
پژوهشگران در سراسر دنیا در حال کار برای توسعهی این فناوری هستند. هاس و تیمش شرکت PureLiFi را تاسیس کردهاند؛ آنها نرمافزاری را برای دسترسی امن به اینترنت فراهم کردهاند که قابلیت انتقال داده تا ۱۱.۵ مگابایت در ثانیه را دارد که این سرعت قابل رقابت با نسل اول وای فای است. شرکت فرانسوی Oledcomm نیز در حال نصب و راه اندازی فناوری LiFi خود در بیمارستانهای محلی است.
اگر اقداماتی نظیر موارد بالا به طور مرتب برنامهریزی شوند و به مرحله اجرا دربیایند، میتوانیم امیدوار باشیم که رویای هارالد هاس که در جریان TED 2011 از آن سخن گفت مبنی بر دسترسی به اینترنت از طریق لامپهای LED موجود در خانهها، در آینده محقق شود.
تنها کاری که باید انجام دهیم این است که یک چیپ کوچک را درون هر وسیلهی روشناییبخش قرار دهیم. به این ترتیب دو قابلیت را به طور همزمان خواهیم داشت؛ روشنایی و انتقال بدون سیم دادهها. به این ترتیب نه تنها ۱۴ میلیارد لامپ خواهیم داشت، بلکه ۱۴ میلیارد LiFi برای آیندهای پاکتر، سبزتر و روشنتر در سراسر جهان خواهیم داشت.