این روزها خبر از افشای اطلاعات مشترکان ایرانسل زیاد به گوش رسیده و رویکرد کم اهمیت جلوه دادن مسئولان این اپراتور در برابر چنین رویدادی نیز در نوع خودش بسیار جالب بود اما احتمالی از همکاری این اپراتور با یک MVNO وابسته به خودش نیز به گوش میرسد.
اسفند ماه سال ۱۳۹۳ کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات با موضوع فعالیت اپراتورهای مجازی تلفن همراه در کشور موافقت کرد و بر این اساس، اصول حاکم بر پروانه فعالیت اپراتورهای مجازی تلفن همراه با هدف افزایش رقابت، کیفیت، پوشش نیازهای مشتریان خاص، ترغیب نوآوری و ارائه خدمات ارزش افزوده تصویب شد.
در آن مصوبه اجازه فعالیت به متقاضیان ورود به حوزه ارتباطات همراه در قالب دو نوع اپراتور مجازی داده شد.
اپراتورهای مجازی نوع اول مجاز به اجاره یا خرید خدمات شبکه تلفن همراه از اپراتور میزبان (اپراتور دارای شبکه ارتباطات سیار) براساس قرارداد عمده فروشی بوده و با استفاده از نشان تجاری و مدل بازاریابی و فروش خود، آن را به صورت خرده فروشی به مشترکان نهایی عرضه میکند.
اپراتورهای مجازی نوع دوم هم مجاز به اجاره یا خرید خدمات شبکه تلفن همراه از اپراتور میزبان براساس قرارداد عمده فروشی بوده و با استفاده از نشان تجاری و مدل بازاریابی خود، آن را به صورت خرده فروشی به مشترکان نهایی عرضه میکند.
یکی از شروط مهم مندرج در این مصوبه “دارنده پروانه یا سهامداران آن نباید در سایر دارندگان پروانه اپراتور مجازی (یا دارنده موافقت اصولی) و اپراتورهای میزبان مستقیم یا غیرمستقیم سهام داشته باشد” است.
شرط بعدی این است که “اپراتورهای میزبان (MNO) و سهامداران آنها نباید در هیچ یک از اپراتورهای مجازی (یا دارنده موافقت اصولی) به صورت مستقیم یا غیرمستقیم سهام داشته باشد”.
اواخر بهمن ماه سال گذشته بود که معاون بررسیهای فنی و صدور پروانه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیوئی خبر از اعطای موافقتنامه اصولی پروانه اپراتور مجازی تلفن همراه به شش شرکت داد و گفت: انتظار داریم سالانه حدود دو درصد از سهم بازار تلفن همراه برای اپراتورهای MVNO باشد.
صادق عباسی شاهکوه با گذشت یک سال (بهمن ۹۴) از تصویب اصول حاکم بر پروانه MVNO، عنوان کرد: دریافتکنندگان موافقتنامه اصولی مطابق مصوبه کمیسیون شش ماه فرصت دارند که با اپراتورهای میزبان (اپراتورهای تلفن همراه) برای استفاده از شبکه دسترسی آنها به توافق برسند و در صورت توافق، پروانه برای آنها صادر خواهد شد و پس از آن میتوانند به ارائه خدمات بپردازند.
از آن جهت که کل تقاضاهای ورود به بازار MVNO ایران ۵۱ مورد بود که رفته رفته به ۴۰ مورد تقلیل یافت و رگولاتوری اواخر سال گذشته اعلام کرد که از این میان ۱۸ شرکت تمام شرایط لازم برای ورود به این حوزه را دارا هستند.
اخیرا هم به نقل از عباسی شاهکوه اعلام شد که به ۱۶ متفاضی اپراتور مجازی موافقتنامه اصولی اعطاء شده است و این شرکتها در حال رایزنی برای توافق با اپراتورهای فعلی تلفن همراه کشور هستند تا بتوانند از امکانات شبکهی این اپراتورها استفاده کنند.
*وقتی پسر پیمانکار پدر میشود*
در میان لیست مذکور اسامی شرکتهایی به چشم میخورد که ارائه موافقت اصولی به آنها میتواند شائبه برانگیز باشد زیرا در تناقض با شروط مصوبه اصول حاکم بر پروانه MVNOها به نظر میرسد.
شرکتهای پویا آفرین مبنا (یکی از عرضه کنندگان محصولات الکترونیکی ایرانسل) و ایران نوین کیش (آژانس تبلیغاتی انحصاری اپراتور دوم) در قالب کنسرسیومی موفق به دریافت موافق اصولی MVNO شدهاند.
*پویا آفرین مبنا کیست؟*
اما در ارتباط با شرکت پویا آفرین مبنا که یکی از عرضه کنندگان محصولات دیجیتال ارز افزوده در ویترین ایرانسل است باید گفت که این مؤسسه در تاریخ ۱۳۹۲/۱۲/۲۵ ثبت شده و فعالیتهای آن طبق آگهی مندرج در روزنامه رسمی، ارسال پیام حاوی محتوای دیجیتال از طریق بستر شبکه ارتباطی و مخابراتی برای بیش از یک هزار مخاطب مشخص یا نامشخص است.
مرتضی قلمبر دزفولی رئیس هیات مدیره و مدیر عامل این شرکت است که گفته میشود فرزند مدیر عامل ایرانسل است.
وی در حال حاضر یکی از بزرگترین شرکتهای تأمین کننده محتوای دیجتیال ایرانسل است و با مشارکت آژانس تبلیغاتی انحصاری اپراتور دوم ارتباطی درصدد امضای تقاهمی دیگر با این اپراتور در زمینه MVNO است.
هر چند که شنیده میشود این کنسرسیوم میخواهد MVNO ایرانسل شود اما منطقی هم به نظر میرسد که این رویه اتفاق افتد زیرا هر دو شرکت صاحب کنسرسیوم، همکار اپراتور دوم هستند.
بنابراین دو شرکتی که از اپراتور دوم کسب درآمد میکنند، منطقی است که با همین اپراتور وارد مذاکره در حوزه اپراتور مجازی شده و محلی برای کسب درآمدهای آتی از بخشی دیگر باشند.
در حالیکه مدیران اپراتورها چه به صورت مستقیم و چه غیرمستقیم نباید در اپراتورهای مجازی سهامدار باشند اما غفلت مسئولان ارتباطی کشور میتواند منجر به نقض این بند قانونی شود.
علیرغم اینکه سیاست اپراتور دوم ارتباطی سکوت در برابر رویدادها و اتفاقات است و مصداق این موضوع را در برخورد با افشای اطلاعات بیش از ۲۰ میلیون مشترک ایرانسل مشاهده کردیم، انتظار نمیرود که مسئولان آن در ارتباط با موضوع احتمال همکاری با کنسرسیوم مذکور پاسخگو باشند.
*پیمانکاران ایرانسل، MVNO کدام اپراتور میشوند؟*
در حالیکه شرکتهای حاضر در کنسرسیوم دارنده موافقت اصولی MVNO، جزو بیربطترین شرکا در حوزه اپراتور مجازی به حساب میآیند زیرا تجربه و رزومه کاری آنها کاملا متفاوت با این حوزه است، اما موضوع دیگری که میتواند با امضای تفاهم بین کنسرسیوم مذکور و اپراتور دوم جالب باشد، چرخش پول و سرمایه در بخش خاصی از بدنه این اپراتور است.
با توجه به اینکه مرتضی قلمبر دزفولی پیش از این در یکی از بخشهای مدیریتی مربوط به پروژههای ارزش افزودهای ایرانسل فعال بوده و بعد از آن اقدام به ثبت شرکت خود و فعالیت در قالب CP با ایرانسل کرده، ابهامات دیگری نیز در این زمینه باقی میماند که پرداخت به آن گزارش دیگری میطلبد و شاید در آینده فرصت نگاشتن آن فراهم شود.
با توجه به اینکه اپراتور دوم ممکن است در برخورد با این احتمال، رویکرد رد کردن را پیش بگیرد و از اساس همچین توافقی را رد کند، سوالی که باقی میماند این است:
اگر کنسرسیوم متشکل از شرکت پویا آفرین مبنا به عنوان یکی از بزرگترین CPهای ایرانسل و آژانس تبلیغاتی انحصاری ایرانسل که دارنده موافقت اصولی MVNO از رگولاتوری هستند، به توافق با اپراتور دوم نرسند، به سمت کدام اپراتور تلفن همراه خواهند رفت؟! آیا اپراتور دیگری حاضر به همکاری با پیمانکاران ایرانسل میشود؟!
وظیفه رسانه ایجاب میکند تا با پرداخت به موضوعات چالش برانگیز که میتواند معضلی برای آینده کشور باشد یا مفاد قانونی را نقض کند، مسئولان اجرایی را آگاه ساخته و هشدارهای لازم را در ارتباط با اتفاقات احتمالی به آنها بدهد.