شرکت نوین اندیشان سرآوا پارس با فروش سهام خود به همراه اول (حرکت اول) از ساختار سهامداری شرکت دیجیکالا پس از گذشت بیش از یک دهه خارج شد. دوازده سال پیش سرآوا در روزهای نخستینِ شکلگیری، در دیجیکالا به عنوان اولین سرمایهگذاری خطرپذیرِ خود سرمایهگذاری کرد.دیجیکالا بزرگترین و موفقترین شرکت پورتفولیوی سرمایهگذاری سرآوا است که در سال ۱۳۸۶ توسط حمید و سعید محمدی و با فروش کالای دیجیتال فعالیتش را آغاز کرد. دیجیکالا که کار خود را پیش از رقبای منطقهای آغاز کرد، در طی ۱۷ سال فعالیت، با سرمایهگذاری سرآوا و شرکای بینالمللی، اکنون بزرگترین فروشگاه تجارتالکترونیک کشور است که به اقصی نقاط و دورافتادهترین شهرهای ایران کالا ارسال میکند.
طبق اعلام رسمی گروه دیجیکالا، سرمایهگذاری شرکت «حرکت اول» در گروه دیجیکالا نهایی شد. در توافق انجام شده میان گروه دیجیکالا و شرکت «حرکت اول»، دیجیکالا ۳۰هزار میلیارد تومان ارزشگذاری شده و حرکت اول از این پس ۴۰درصد از سهام گروه دیجیکالا را در اختیار خواهد گرفت.شرکت حرکت اول، به عنوان بازوی سرمایهگذاری خطرپذیر اپراتور «همراه اول» ، یکی از بازیگران در عرصه سرمایهگذاری در شرکتهای استارتاپی بوده و سرآوا امیدوار است دیجیکالا با ساختار سهامداری جدید و جذب سرمایه از حرکت اول، رویای خود برای ورود به بورس و فتح بازارهای بینالمللی کشورهای همسایه را محقق کند. دیجیکالا در کنار مجموعه حرکت اول با اتکا به ظرفیتهای همراه اول و قابلیتهای دیجیتال این اپراتور، میتواند خدمات باکیفیتتری را به جمعیت گستردهتری از مردم ایران در دورافتادهترین و محرومترین نقاط کشور ارایه دهد.
متن بیانیه رسمی دیجیکالا را درباره این سرمایهگذاری و جزییات آن، میخوانید:
«شرکت «حرکت اول»، بازوی سرمایهگذاری جسورانه همراه اول، با خرید نقدی بخشی از سهام گروه دیجیکالا، از جمله سهام متعلق به شرکت «سرمایهگذاری سرآوا پارس» و قسمتی از سهامِ سهامداران دیگر، ۴۰درصد از سهام گروه دیجیکالا را در اختیار گرفت. ارزشگذاری توافق شده برای گروه دیجیکالا در این سرمایهگذاری ۳۰هزار میلیارد تومان است.گروه دیجیکالا پس از مذاکره با سرمایهگذاران متعدد برای ورود سرمایه جدید، در نهایت با شرکت سرمایهگذاری جسورانه حرکت اول به توافق رسید و این توافق را در مسیر رشد دیجیکالا و توسعه کسبوکار خود دانسته و در راستای تعهد همیشگی خود به شفافیت، جزئیات این توافق را به اطلاع عموم میرساند:
۱– بنیانگذاران دیجیکالا، حمید و سعید محمدی، همچنان ۲۲ درصد از سهام شرکت و دو عضو هیئت مدیره از پنج عضو را در اختیار خواهند داشت. طی این توافق، بنیانگذاران و تیم راهبری دیجیکالا همچنان مدیریت اجرایی و راهبری شرکت، تدوین استراتژی کسبوکار و انتخاب مدیران ارشد را بر عهده خواهند داشت. پس از این توافق، کماکان هیچ سهامداری به تنهایی کنترل شرکت را در اختیار نخواهد داشت.
۲– شرکت «سرمایهگذاری سرآوا پارس» پس از گذشت ۱۲ سال از اولین سرمایهگذاری جسورانه خود در دیجیکالا از ترکیب سهامداری این شرکت خارج میشود و به این ترتیب بزرگترین بازگشت سرمایه موفق یک سرمایهگذاری VC در حوزه نوآوری و اقتصاد دیجیتال کشور رقم میخورد.
۳– این مذاکرات از بهمن ۱۴۰۲ آغاز شد و بزرگترین سرمایهگذاری انجام شده در تاریخ اقتصاد دیجیتال کشور است. این سرمایهگذاری پس از چند سرمایهگذاری موفق «حرکت اول» (صندوق سرمایهگذاری جسورانه همراه اول) در شرکتهای تکنولوژی و استارتآپهای ایرانی مانند فلای تودی، گروه آچاره، میاره، همراهمکانیک، جاجیگا و… انجام شده است. هدف از همکاری جدید همراه اول و دیجیکالا، همافزایی ظرفیتها و زیرساختهای موجود در جهت توسعه اکوسیستم اقتصاد دیجیتال کشور است.
انتظار میرود پس از این سرمایهگذاری و مشارکت این دو بازیگر مهم که هر کدام دهها میلیون کاربر دارند، شاهد خلق سرویسهای جدید برای مردم ایران، تجربه خوشایندتر برای مشتریان و نیز افزایش سرمایهگذاری در اکوسیستم نوآوری کشور باشیم.»
حمید و سعید محمدی در دیجیکالا میمانند
در خبری که منتشر شده، چند نکته مهم وجود دارد که به بررسی آنها میپردازیم:
* ادامه حضور بنیانگذاران دیجیکالا و این که حمید و سعید محمدی به عنوان دو عضو هیات مدیره همچنان مدیریت اجرایی و راهبری شرکت، تدوین استراتژی کسبوکار و انتخاب مدیران ارشد را بر عهده خواهند داشت، از مهمترین نکات این توافق است. این مساله نشان میدهد دیجیکالا به روند فعلی خود ادامه خواهد داد.
* نکته مهم دیگر این سرمایهگذاری، ارزشگذاری توافق شده برای گروه دیجیکالا است. ۳۰هزار میلیارد تومان ارزش تعیین شده برای دیجیکالا است که این رقم بزرگترین سرمایهگذاری اقتصاد دیجیتال کشور تاکنون محسوب میشود.
* از سوی دیگر شرکت سرمایهگذاری سرآوا پارس یکی از موفقترین خروجهای اکوسیستم استارتاپی داشته است. براساس ارزشگذاری اعلام شده و با یک حساب سرانگشتی، سرمایه شرکت سرمایهگذاری «سرآوا پارس» پس از گذشت ۱۲ سال، به نظر میرسد در حدود هزار برابر شده است.
در این معامله مجموعههای مختلفی از صنایع گوناگون مشتاق خرید سهام دیجیکالا بودند، که سرآوا و دیجیکالا با بررسی پیشنهادها برای ماههای متوالی، پیشنهاد مجموعه همراه اول را که به ارزشگذاریهای دیجیکالا نزدیکتر بود و نیز امکان پرداخت کامل نقدی توسط این اپراتور میسر بود، پذیرفتند.
سهامداران سرآوا که ترکیبی از کارآفرینان و شرکتهای شناخته شدهی ایرانی هستند، این فروش سهام را فرصتی برای تامین مالی جریان نوآوری در ایران میدانند و در حال بررسی گزینههای گوناگون هستند تا بخش عمده سرمایه به دست آمده از این معامله را بار دیگر به چرخه کارآفرینی کشور تزریق کنند.
طی سه سال گذشته، این چهارمین خروج موفق سرآوا از پورتفولیوی سرمایهگذاری خود است. پیشتر سرآوا از ساختار سهامداری گروه علیبابا، الوپیک و نوار در یک توافق برد برد خارج شد.
سرآوا از تمامی سرمایهگذاران، کارکنان، شرکا و مشتریان دیجیکالا که در طول سالیان این کسبوکار را حمایت کردند، قدردانی کرده و به آینده امیدوار است.