حسن روحانی در جدیدترین اظهار نظرهای خود در مورد شبکه های اجتماعی و نحوه دسترسی عموم مردم به اینترنت در گفت وگو با شبکه انبیسی به سوالات طوری پاسخ داده است که این شبکه نوشته است: به نظر میرسد که روحانی برای افزایش دسترسی مردم ایران به اینترنت و سایر آزادیهای سیاسی و اجتماعی قولهایی داده است.وی اظهار داشت که: « ما خواهان آن هستیم که مردم در زندگی خصوصی خود کاملا آزاد باشند. در دنیای کنونی، دسترسی آزاد به اطلاعات و آزادی گفتگو و اندیشه، حق همه و از جمله مردم ایران است». وی در مورد فیلترینگ اینترنت نیز اظهار داشته است که یک «کمیسیون حقوق شهروندی» ایجاد خواهد شد. روحانی در پاسخ به این سوال که «آیا این اقدام به معنای دسترسی مردم ایران به توئیتر و فیسبوک خواهد بود؟» اظهار داشت: « نظر دولت این است که مردم باید به همه اطلاعات جهان دسترسی داشته باشند». وی ادامه داده است که « نظر ما در این مورد باید مبتنی بر حفاظت از هویت و اخلاقیات ملی نیز باشد».وی درباره فیلترینگ اینترنت گفت: البته همه دولتها دنبال نوعی نظارت بر شبکه اطلاعاتی جهانی هستند. برای ما مسائل اخلاقی و هویت ملی بسیار مهم است بنابراین در این زمینه حساسیت به خرج می دهیم. اما دلمان میخواهد، مردمان از همه یافتههای بشری، علم و اندیشههای گوناگون مطلع باشند. بنابراین یکی از برنامههای دولت توسعه زیرساختهای دیجیتالی است.این سخنان رییس جمهور در حالی مطرح می شود که کاربران اینترنت در داخل ایران با پدیده بازگشایی مقطعی شبکه های اجتماعی فیسبوک و توئیتر که حتی به قول شرکت ارتباطات زیرساخت به دلیل مشکلات فنی که بسیاری از کارشناسان آن را نمی پذیرند در هفته گذشته مواجه شدند.به گزارش شبکه ایران موضوع رفع فیلتر فیس بوک که در ساعاتی از روز ۲۵ شهریور ۹۲ در اقصی نقاط ایران انجام شد، بازتاب گسترده ای در فضای مجازی داشت.
نقل قول صادق خرازی از روحانی درباره فیس بوک
صادق خرازی دیپلمات و سفیر سابق ایران در فرانسه نیز روز ۲۶ شهریور در صفحه فیس بوک خود به این موضوع واکنش نشان داد که می خوانید:
دوستان فیس بوکی سلام
دیشب یکی از همکاران نوید داد که فیسبوک را می توان بدون فیلتر شکن مشاهده کرد و متعاقب آن خبر داد که مردم می توانند بدون وی پی ان وارد این شبکه عظیم ارتباطی شوند. خبری خوش توام با امید بود که من هم شادی کنان در صفحه خوم گذاشتم. دیری نپایید که همه دوستان یا تاکید کردند و یا نفی نمودند. بنده از منبعی موثق خبر دارم که رئیس جمهور به معاون حقوقی اعتراض کرده اند که چرا علیه فیس بوک و کاربران محترم آن مصاحبه کرده است. برای یکی از بزرگان این مملکت فخیمه که دارای قدرت و شهرت است نوشتم در مملکت فضیلت بنیاد، گویی مردم غریبه اند. در این کشور رهبری محترم، رئیس جمهور و بسیاری از مقامات در سطوح مختلف صفحه فیس بوکی دارند ولی دولت و دستگاه مخابرات آن با نگاه امنیتی صرف به این شبکه می نگرد که جدا جای تاسف دارد. می شود به همه پدیده های زندگی با نگاه بسته امنیتی نگریست.
چند هفته قبل با یکی از مهم ترین مسئولان امنیتی کشور صحبت می کردم از ایشان نیز سئوال پرسیدم چرا با نگاه امنیتی به پدیده فیس بوک می نگرید. وی گفت متاسفانه عده ای درک دقیقی نسبت میان امنیت و تکنولوژی ندارند. بیش از سی سال است که با پدیده تکنولوژی در کشورمان امنیتی برخورد می شود. روزگاری ویدئو را بی ناموسی فرض می کردند. میلیارد ها دلار ارز از مملکت خارج شد ولی حضرات نمی خواستند بفهمند که تکنولوژی همه مرزها را در می نوردد. با ماهواره و موبایل هم همینگونه برخورد می شود.
به جای آنکه حضرات فیس بوک را ابزاری برای تعامل با نسل جوان بدانند، به جای آنکه در کشور فکر شود و به پدیده تکنولوزی، فرهنگی و توام با واقع بینی برخورد شود، همه چیز را از قوه قهریه و از بستر راحت وآسوده تعطیل کردن عقل می نگرند.راه مقاومت در برابر ایسم های مبتذل و رفتار خانمان سوز غیر اخلاقی تعطیل کردن و بستن و فیلترینگ نیست. آنکه بخواهد می تواند و آلودگی های اخلاقی جهان متصل به تکنولوژی مرز ناپذیر است. یک راه باقی می ماند و آنهم به کارگیری عقل و بهره گیری از حضور یک پارچه مردم و آگاهی عمومی از فرهنگ و بستر گفت و گوی همه جانبه و باز کردن راه تعامل و گفت و گو . مردم ایران نجیب و شریف هستند مردم دین دار و اهل ایمان هستند. چرا عده ای به خود اجازه می دهند که قیم مردم و مسئول بهشت و جهنم آن ها باشند. مسئولیت دولت باید در راستای توسعه فرهنگ عمومی، توسعه اخلاق جمعی و فهم فضیلت های اخلاقی به کار گرفته شود.
این در حالی است که دکتر حسن روحانی پیش از این در مورد فیلترینگ گفته بود: فیلترینگ حتی مانع دسترسی به سایتهای غیراخلاقی هم نشده است.
فضاهای مجازی ابزارند، و هر ابزاری میتواند تهدید یا فرصت باشد.
داروها برای درمان بیماری ساخته میشوند ولی میشود با آنها خودکشی هم کرد. این ابزارهای در ضمن ناگزیر هم هستند.
من یادم میآید که حتی آیتالله هاشمی رفسنجانی هم شبکههایی مثل فیسبوک را پدیدههای مبارکی خوانده بودند. واقعا هم همین گونه است. در همه تاریخ، به نظر من از ابزارها بیشتر استفاده مثبت شده تا استفاده منفی.
در ضمن در نظر داشته باشید که خیلی از اقدامات علیه آزادی فضای مجازی که توسط افراد و نهادهای خاص صورت میگیرد، مقاصد خیرخواهانه ندارد. یعنی خیلی هم دلشان به حال اخلاق عمومی یا تهدیدهای این فضاها علیه جوانان نسوخته است. مقاصد سیاسی دارد. از آزادی موجود در این فضاها میترسند، دنبال محدود کردن اخبار هستند، و این محدود کردنها هم جواب نمیدهد.
کاش طرفداران فیلتر کردن توضیح میدادند که در محدود کردن دسترسی مردم به کدام خبر موفق بودهاند؟ کدام خبر مهمی در چند سال اخیر وجود داشته که فیلترینگ باعث عدم دسترسی مردم به آن شده است؟
این اقدامات حتی مانع دسترسی به سایتهای غیراخلاقی هم نشده است. فیلترینگ گسترده جز اینکه دیوار بیاعتمادی میان مردم و دولت را بیشتر میکند و به اقتصاد ما ضربه میزند، خاصیت دیگری ندارد و مانع توسعه کاربریهای مثبت اینترنت در ایران میشود.
البته متولیان امر بارها مطرح کرده اند که عضویت در شبکه های اجتماعی به خودی خود برای شهروندان ایرانی جرم نیست اما دور زدن فیلترینگ در ایران جرم است.