«مهران محرمیان»، معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی، خبر از آغاز دریافت کارمزد کارتخوانها از ۴ تیرماه داد. به گفته محرمیان، طبق زمانبندی و برنامهریزیهای انجامشده، این طرح از فردا اجرایی میشود.معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم و در پاسخ به این سؤال که «آیا دریافت کارمزد از کارتخوانها از فردا اجرایی میشود؟» گفت: «طبق زمانبندی و برنامهریزیهای انجامشده، این طرح از فردا اجرایی میشود.»
براساس توضیحات بانک مرکزی، تا اطلاع ثانوی پذیرندگان صنف نانوایی و سوپرمارکت از پرداخت کارمزد مستثنی شدهاند و سهم این صنوف همچنان توسط بانک پذیرنده پرداخت خواهد شد.همچنین براساس دستورالعمل جدید، کارمزد قابل اخذ از دارنده کارت صفر است. در مدل جدید کارمزد تراکنش خرید، همه ذینفعان یک تراکنش، ازجمله بانک صادرکننده کارت بانک پذیرنده (حساب پشت کارتخوان)، پذیرنده تراکنش (فروشگاه)، کارمزد پرداخت میکنند.
تغییرات نظام کارمزد بر چه اساس خواهد بود؟
براساس نظام کارمزدی جدید در شبکه پرداخت کشور، دارندگان دستگاههای کارتخوان بهازای هر تراکنش خرید از ۱۲۰۰ تا حداکثر سقف تعیینشده بسته به مبلغ تراکنش، کارمزد پرداخت میکنند.کف این کارمزد تا تراکنشهای ۶ میلیون ریال ۱۲۰۰ ریال و برای تراکنشهای بالاتر بهصورت پلکانی تا سقف تعیینشده خواهد بود.
اصناف مشمول بهازای تراکنشهای کمتر از ۶۰۰ هزار تومان، مبلغ ثابت ۱۲۰ تومان کارمزد پرداخت خواهند کرد و بهازای تراکنشهای بیش از ۶۰۰ هزار تومان، ۰٫۰۰۰۲ (دو دههزارم) مبلغ تراکنش تا سقف چهار هزار تومان باید کارمزد پرداخت کنند. بانک صادرکننده کارت یا همان بانک مبدأ هم بهازای هر تراکنش باید مبلغ ثابت ۲۴ تومان کارمزد پرداخت کند. حساب پذیرنده ۲٫۵ برابر صاحب کسبوکار کارمزد میدهد و مشتری یا همان صاحبکارت هم هیچ کارمزدی پرداخت نمیکند.
با توجه به اصلاحات انجامشده، همچنان شبکه بانکی و بانک پذیرنده بالاترین سهم را در پرداخت کارمزد تراکنشهای خرید کارتی بر عهده دارند.اجرای طرح اصلاح نظام کارمزد از چهارم تیرماه در سه فاز آغاز خواهد شد. در فاز اول اجرای نظام جدید کارمزد، اصنافی مانند نانواییها و سوپرمارکتها از شمولیت کارمزد حذف شدهاند، در فاز دوم این اصناف هم به ساختار کارمزد اضافه خواهند شد و در مرحله پایانی تمام اصناف و طرفین تراکنش جز مشتری سهم کارمزد دارند.