گوگل ابزار جدیدی ارائه داده است که امکان دانلود و اکسپورت (Export) جستوجوهای گذشته شما در سرویس جستوجوی را میدهد. پیش از این، هر کاربر میتوانست تاریخچه جستوجوهای خود در وب را فقط مشاهده کند اما از ابتدای امسال میلادی، این غول جستوجو و اینترنت جهان، امکان دانلود این تاریخچه را نیز برای هر کاربر فراهم کرده است. این خبر برای اولین بار توسط وبلاگ Google Operating System منتشر شد اما به نظر میرسد این قابلیت از ابتدای امسال فراهم شده و گوگل نیز این موضوع را تایید میکند.نحوه دانلود یا اکسپورت تاریخچه جستوجو بسیار ساده است. وارد صفحه تاریخچه حساب کاربری خود در گوگل شده و از بالای گوشه سمت راست صفحه روی منوی فلش مانند چرخدهنده کلیک و بعد گزینه دانلود را انتخاب میکنید.
یک پیغام ظاهر شده که شما را تشویق به خواندن تاییدیه گوگل میکند و اصرار دارد که مطالب این پیغام معمولی و بیاهمیت نیستند. پس از خواندن متن و گوش دادن به توصیههای امنیتی گوگل، کلید Create Archive را انتخاب کنید.
تقریباً بلافاصله یک ایمیل و لینک دریافت میکنید که شما را به سوی آرشیو جستوجوها در سرویس Google Drive هدایت میکند.
در گوگل درایو تعدادی فایل JSAN میبینید که در بازههای سه ماهه تقسیم شدند. هریک از این فایلها را میتوانید به صورت یک فایل زیپ روی سیستم دانلود و بعد روی فایل Index.html درون آنها کلیک کنید. توجه داشته باشید که فقط میتوانید جستوجوهایی را دانلود کنید که پس از لاگین کردن به گوگل و انجام تنظیمات این سرویس صورت گرفتهاند.
با دانلود تاریخچه جستوجوها، این اطلاعات پاک نخواهند شد و شما در صورتی که میخواهید این اطلاعات پاک شوند، باید به صورت دستی اقدام کنید. قابلیت ذخیرهسازی محلی اطلاعات و آرشیو فعالیتها روی بسیاری از سرویسهای آنلاین ارائه میشود. توییتر اجازه میدهد تاریخچهای از توییتهای خود را دانلود کنید و فیسبوک امکان دانلود تاریخچهای از پروفایل را میدهد. هدف از ارائه این قابلیت، کنترل کاربر روی اطلاعات خودش و ایجاد این حس که میتواند این اطلاعات را حفظ و نگهداری کند، است. کاربران نیز از این قابلیت استقبال میکنند ولی باید خیلی زود منتظر نگرانیها و دغدغههای جدید ایجاد شده پیرامون چگونگی مدیریت این اطلاعات توسط گوگل باشیم. جالب است گوگل هم این نگرانی را درباره آرشیو جستوجوهای دانلود شده روی سیستم کاربران دارد و توصیه میکند روی یک سیستم عمومی عملیات دانلود را انجام دهید یا تمام اقدامات حفاظتی درباره فایلهای دانلود شده را رعایت کنید. تا کنون، سابقه نداشته است که گوگل ابزاری برای آرشیو یا استخراج اطلاعات به دست کاربران بدهد. شاید آخرین ابزار همانند امکان جدید فراهم شده، Takeout بود که در سال ۲۰۱۱ ارائه شد. گوگل از آن زمان تا کنون سرویسهای زیادی Gmail، Google +، YouTube، Google Contacts، Google Calendar، Picasa و غیره منتشر کرده اما برای اولین بار است امکان دانلود دادههای وارد شده توسط کاربر را روی یک سرویس فراهم میکند و به نوعی دیگر شفاف و صریح میگوید سیستمی برای ثبت و نگهداری اطلاعات کاربران در سرویس جستوجوی خود دارد. نگرانیها هنگامی شدت خواهد گرفت که گوگل سیستم آرشیو اطلاعاتی برای سرویسهایی مانند Google Wallet نیز داشته باشد یا در اختیار کاربران قرار دهد.