پنجشنبه، 20 دی 97 - 05:37

به سن من که قد نمی دهد ولی می گویند در حوالی سالهای ۱۳۰۰ هر روز، ۲۶۰۰۰ کارگر در کارخانه های نساجی خیابان چهارباغ بالا در اصفهان برسر کار می رفته اند. این موج از کارآفرینی نشات گرفته از موج توسعه و رشد ۱۹۰۰ میلادی در امریکا و اروپا بود.از آن نسل از کارآفرینان اصفهان که عبور می کنیم، اصفهان همواره یک شهر صنعتی و خلاق و پویا بوده و مسلما فعالیت کار آفرینانه و نوآورانه هم در آن بسیار بوده است.کارخانه و موسسات بزرگ تجاری و صنعتی از سال ۱۳۴۰ شروع به شکل گیری کردند و موجب اشتغال زایی در اصفهان شدند.در ۱۳۶۴ دکتر ساسان واژه کارآفرینی را در کتاب اقتصاد جابجاگری اولین بار به کار بردند و این واژه وارد ادبیات اقتصادی ایران شد.
در دهه ۷۰ شمسی شرکتهای نرم افزاری و صنعتی شاخص و مهمی در اصفهان بوجود آمد.تاسیس شهرک علمی تحقیقاتی اصفهان و طرح کریدور علم و فن آوری و صندوق پژوهش و فن آوری اصفهان نیز از دیگر فعالیت های مرتبط با کار آفرینی در شهر اصفهان بود.در اوایل دهه ۸۰ شمسی مرکز کارآفرینی دانشگاه اصفهان به مدیریت دکتر کوروش خسروی تاسیس شد و با همت ایشان جلسات نوآوری باز و چرخش مغز ها از ابتدای سال ۱۳۹۰ در شهرک علمی تحقیقاتی اصفهان برگزار می گردید.
اولین رویداد کار آفرینی ساختارمند و استاندارد روزِ اصفهان در خرداد ۹۲ در دانشگاه شیخ بهایی به نام از ایده تا اجرا برگزار شد.اولین استارتاپ ویکند در شهریور ۹۲ در اتاق بازرگانی اصفهان برگزار شد و تا پایان سال ۹۴ شش رویداد دیگر هم برگزار شد.

 

 

همانگونه که ملاحظه کردید بخش خصوصی تا قبل از سال ۹۲، اصفهان را به یک قطب صنعت و اشتغال و کارآفرینی تبدیل کرد ولی هر جا که دولت و مدیریت دولتی وارد شد نتایج و بازدهی مبهم و گاها خراب شد.ولی واقعا سازمان های دولتی و … چه مشکلی دارند؟ خیلی ساده است عمر مدیریت و حضور دولت ها و روسای سازمان های بزرگ در فضای کارآفرینی ۴ سال است و به مرور تعویض می شوند. شاید اعمال آنها برای چند سال خوب باشد ولی چون وابسته به سازمان است و نه خود فرد، در درازمدت آسیب زننده است.
پس از سال ۹۲ فضای کارآفرینی و به طبع آن رویداد های شهر اصفهان با سرعت زیادی در حال رشد و در حال حاضر هر سازمان و یا افرادی (با ربط و بی ربط به کارآفرینی) برای اینکه از تب و مد کارآفرینی و استارتاپ عقب نباشند ادعای مالکیت و رهبری و نظارت به این اکوسیستم نوزاد را دارد.حضور همه در اکوسیستم کارآفرینی امری مبارک و شایسته است ولی با حداقل سه شرط :

اول آنکه کسی و سازمان و کارگروه و … ادعای مالکیت و رهبری و نظارت بر اکوسیستم را نکند.
دوم آنکه هر فرد یا سازمان تکلیف و مسئولیتی را که در آن تبحر دارد و یا از وظایف ذاتی و قانونی خود است را به صورت شفاف و علنی بپذیرد و به خوبی نیز انجام دهد و اجازه دهد که اکوسیستم به صورت طبیعی و بدون هیجان رشد کند.
سوم آنکه تعهد حضور طولانی در فضای کارآفرینی بودن به خود دهد و از فعالیت های هیجانی و کوتاه مدت و غیر هدفمند پرهیز کنند.
برد فلد کسی که اولین نظریه در مورد ساخت اکوسیستم استارتاپی را داده، معتقد است یک اکوسیستم به حدود ۲۰ سال حضور و تلاش و همدلی مداوم همگی نیاز دارد.در این صورت است که اصفهان با درایت و همدلی و یک عزم همگانی می تواند به جایی برسد که کارآفرینان در همه جای کشور برای راه اندازی کسب و کار و استارتاپ خود به اصفهان بیایند.

 

نویسنده :   محمد زاهدی -موسس اصفهان پلاس 

logo-samandehi