فقط ده ثانیه به این موضوع فکر کنید.
اولین پرواز توسط برادران رایت در ۱۹۰۳ به مدت ۱۲ ثانیه و ۴۰ متر انجام شد. در سال ۲۰۰۳ بشر توانست که پروازهای تجاری بین سنگاپور و نیویورک به مدت ۱۸ ساعت به طول ۱۶۵۰۰ کیلومتر با تعداد ۳۴۰ مسافر و پذیرایی کامل و با ایمنی عالی با هواپیمایی به وزن ۳۸۰ تن انجام دهد . این هواپیما شاید بیش از یک میلیون قطعه دارد که در ۵۰ کشور و شرکت مختلف ساخته می شود که اشتباه در یکی از آنها می تواند موجب مرگ ۴۰۰ نفر شود و هر روز ده ها هزار پرواز مانند این در حال انجام است.
بشر ۶۶ سال بعد از اولین پروازهواپیما به کره ماه قدم گذاشت و یا هواپیمایی ساخت که با چند برابر سرعت صوت پرواز کند.
ارتباطات و استاندارد هوانوردی در همه جای دنیا از فرود گهای دور در افریقا تا امریکا و هلسینکی یکسان است و کیفیت سرویس و نگهداری ثابت است.
به نظر شما این راندمان و پیشرفت برای ۱۰۰ سال خیلی سریع و زیاد نیست؟
چند ثانیه فکر کنید؟ واقعا پیشرفت زیادی است برای صد سال .
ولی چرا هوانوردی این مقدار پیشرفت کرده است ؟
خیلی ساده چون کار حساس و دقیقی بوده است ، چون با جان میلیون ها انسان درگیر بوده است ، چون برای آن استاندارد واحد تعریف کرده اند و بر آن نظارت می کنند ، برای اینکه جای خطا و چانه زنی و چشم پوشی در آن نیست ، چون بلافاصله پس از هر سانحه ایی بدون درگیر شدن با احساسات و مصلحت و …. علت واقعی حادثه را کشف می کنند و سریع و چالاک قوانین مربوط به آن را تغییر می دهند.
تا جای ممکن در کابین خلبان همه چیز برای خودش سنجش و درجه دارد و اطلاعات در جعبه سیاه برای استفاده بعدی ذخیره می شود.
از طرف دیگر هیچ چیز قطعی وجود ندارد و هر قانونی را می تواند تغییر کند ( توسط مراجع ذیصلاح ) و همه ملزم به رعایت هستند و از طرف دیگر هیچ قانونی را نمی توان رعایت نکرد و شکست.
اما چه ربطی به استارتاپ و ارزش آفرینی دارد ؟
– افرادی دیده ام که از زیر انجام کار دقیق و درجه یک فرار می کنند ولی در دراز مدت خودشان ضرر می کنند. برای خودتان استاندارد های حداکثری تعیین کنید.
– عدم ثبت و ضبط اطلاعات و ارتباطات و مکاتبات برای استفاده آینده و بازنگری نکردن مداوم به فعالیت های گذشته. این کار در خوش بینانه ترین حالت یعنی بستن در یادگیری به روی خود.
– چند بعدی نبودن افراد و تیم ها و تمرکز تنها بر یکی از حوزه های کاری مانند بازار یابی ، توسعه محصول ، ارتباطات ، برندینگ و …. . باید بدانیم که هر سیستمی و سازمانی از تعداد زیادی جز تشکیل شده است که باید همه آنها با هم خوب کار کنند تا سیستم خوب کار کند.
– در موقع بروز مشکل و پس از آن به جای تفکر منطقی در مورد آن ، مسائل را به تسویه حساب شخصی تبدیل می کنند و از زیر بار مسئولیت فرار کردنها و … . اشکال ندارد که شکستی رخ دهد ولی بیایید آنرا آسیب شناسی کنیم.
– از تجربیات همه استفاده کنیم و با هم به اشتراک بگزاریم ، چه در محیط های دیجیتال و مجازی و چه در دور همی ها و ملاقات های حضوری و در کل اشتراک تجربه باعث رشد همه ما می شود.
گروههای مختلف با هم کار کنید ، منابع و دانش تان را با هم به اشتراک بگزارید.
سرعت اعمال تغییرات و چابکی سیستم بسیار مهم است و میتواند باعث رشد سازمان و جلوگیری از آسیب ها شود
در یک سیستم سالم به همه نقش ها نیاز است ، از خلبان تا مامور برج کنترل تا مامور بارچینی . در یک سازمان نباید از نقشهای ساده مانند نیروی خدماتی دفتر، طراح گرافیست و … گذشت.
محمد زاهدی
موسس اصفهان پلاس
مروج کارآفرینی