پنجشنبه، 22 مرداد 94 - 02:58

رواج استفاده از تلفن های همراه هوشمند در بین مردم و پیشرفت بسترهای ارتباطی مانند شبکه جهانی اینترنت، سبب از میان برداشته شدن فاصله های جغرافیایی گردیده و امروزه میتوان با سرعت بالا به ارتباط با گوشه دیگری از کره زمین پرداخت. اپلیکیشن های ارتباطی که نمونه های آن را زیاد میشناسیم، نقش بسزایی در این امر ایفا میکنند و حال تولیدکنندگان ایرانی نیز سعی در تولید اینگونه برنامه های پرمخاطب دارند.اپلیکیشن “گپ” یکی از این نمونه های ایرانی میباشد که در ادامه به معرفی آن میپردازیم.

گپ

رابط کاربری :

اولین موردی که در رابطه با محیط برنامه فوق به چشم می آید، سادگی قالب گرافیکی آن در عین رعایت اصل یکپارچگی میباشد. در طراحی ظاهر این اپلیکیشن اندرویدی از رنگ های هماهنگ استفاده شده و علاوه بر این، نکات مثبت دیگری همچون آیکن های یکدست، فونت مناسب و چیدمان مرتب اجزای صفحه نیز در آن به چشم میخورد. هرچند از لحاظ فنی مشکل خاصی وجود ندارد اما انتظار میرفت که با دقت نظر و حسن سلیقه بیشتر، چهره جذابتری برای “گپ” خلق گردد. برای مثال به کارگیری رنگ های زنده و آیکن های زیباتر، میتوانست این ویژگی را پدید آورد.

جابجایی سریع و بدون پیچیدگی بین بخش های مختلف اپلیکیشن فوق و استفاده راحت از امکانات موجود، از دیگر خصوصیات مهم و حیاتی هستند که باید برای “گپ” نام ببریم. استفاده از تکنیک های اصولی و رعایت استانداردهای لازم در پیاده سازی رابط کاربری، این ویژگی ها را به وجود آورده و با چشم پوشی از معدود نقص هایی مانند سازماندهی حرفه ای تر منوها، از این بابت میتوان امتیاز خوبی درنظر گرفت. شاید به کارگیری زبان خارجی در این برنامه به عنوان نقص تلقی شود اما باید به جنبه بین المللی بودن آن نیز توجه داشت هرچند بهتر بود امکان انتخاب زبان وجود داشته باشد. البته بد نیست به این نکته اشاره کنیم که با تغییر زبان دستگاه به فارسی، میتوانید این مشکل را برطرف نمایید.

گپ

کاربرد :

وظیفه این برنامه اندرویدی با توجه به توضیحاتی که در ابتدای مطلب دادیم کاملا مشخص میباشد و تنها باید دید که چه قابلیت هایی دارد. از آنجا که تعداد اپلیکیشن های ارتباطی زیاد شده و برخی از آنها بسیار پیشرفته هستند، انتظار میرود که “گپ” نیز برای رقابت با نمونه های خارجی یا معدود برنامه های ایرانی از این نوع، چه امکاناتی را به کاربران ارائه میدهد. ذکر این نکته نیز الزامی است که پیاده سازی چنین اپلیکیشن هایی از نظر فنی بسیار مشکل بوده و از این بابت به تخصص های ویژه ای نیاز میباشد.

همانطور که میدانید برای شروع باید در برنامه فوق ثبت نام کنید و با وارد کردن کد تایید که در قالب پیامک برای شما ارسال میگردد، این فرآیند را تکمیل نمایید. اکنون صفحه ای باز میشود که در آن، فهرست مخاطبین کاربر به نمایش درمی آید و به منظور ارسال پیام کافی است بر روی هر یک از آنها اشاره کنید. در این بخش از “گپ”، ابزار جستجوی شماره تلفن یا نام کاربری نیز به چشم میخورد و با استفاده از دکمه های موجود در سربرگ هم میتوانید مخاطب موردنظر خود را اضافه کرده و یا گروه های دلخواه تشکیل دهید.

بد نیست بدانید که در اپلیکیشن فوق، چند گروه پیش فرض و عمومی نیز وجود دارند که میتوانید برای گفتگو با سایر کاربران، وارد آنها شوید. هر یک از این گروه ها دارای موضوعی خاص میباشد که از آن جمله میتوانیم به رده بندی مقطع های تحصیلی (ابتدایی، راهنمایی، دبیرستان و پیش دانشگاهی)، دوست یاب، دخترانه، پسرانه، پیامک و طنز، مذهبی و غیره اشاره کنیم که هر کس بر حسب علاقمندی خود به آنها میپیوندد.

هنگامی که بحث عمومیت در ارسال پیام پیش می آید، بدون تردید باید ضوابطی حاکم باشد تا با افراد متخلف برخورد شود. در “گپ” این امکان فراهم شده که با لمس طولانی بر روی تصویر پروفایل هر کاربر در گروه های عمومی و سپس انتخاب گزینه Report Abuse، او را به عنوان فرد ناقض قوانین معرفی کنید. در منویی که بدین صورت ظاهر میشود، گزینه های دیگری از جمله نقل قول کردن (Quote)، رونوشت برداشتن از متن (Copy)، ارسال درخواست دوستی (Friendship Request) و حذف از تاریخچه پیام ها (Remove from history) نیز وجود دارد.

حال وقت آن رسیده که راجب به قابلیت های اصلی و کلیدی “گپ” که باید در هر برنامه ای از این نوع وجود داشته باشد، صحبت کنیم. در صفحه مربوط به گفتگوها با ارسال هر پیام، وضعیت رسیدن آن به دست مخاطب مشخص میگردد و همچنین توسط متن به نمایش درآمده در سربرگ، میتوانید از آنلاین بودن طرف مقابل مطلع شوید. از دیگر نکات قابل توجه در اپلیکیشن فوق، امکان ارسال انواع فایل ها علاوه بر ویدیو و عکس میباشد. صورتک ها نیز تقریبا کامل هستند و میتوانید از آنها در هنگام گفتگو کردن با مخاطبین خود بهره ببرید.

با لمس دکمه سخت افزاری منو (یا آیکن موجود در سربرگ)، گزینه هایی در دسترس شما قرار خواهد گرفت که مهمترین آنها عبارتند از:

Edit : ویرایش نام مستعار (Alias) مخاطب که در گفتگوها و گروه ها استفاده میشود. (با نام کاربری تفاوت دارد.)

Clear history : حذف تاریخچه گفتگو

Clear Text : پاک کردن متن تایپ شده به صورت یکجا

همچنین گزینه دیگری به نام More در این منو به چشم میخورد که موارد زیر را در اختیار شما میگذارد:

Export Chat : خروجی گرفتن از پیام ها

Chat Settings : برای انجام تنظیماتی همچون ذخیره تاریخچه بر روی حافظه (Save local History)، انتخاب صدای هشدار (Audio alert)، نمایش پیام ها در نوار وضعیت دستگاه (Show message in notification)، فعال کردن لرزش (Vibrate) و اعلان موقع رسیدن پیام در گفتگوی کنونی (Notify in current chat)

منویی که درباره آن توضیح دادیم، در گروه ها کمی متفاوت بوده و به غیر از Clear history و Clear text، سایر گزینه های نام برده را ندارد. Invite to chat، مهمترین گزینه منو در گروه ها میباشد که از آن برای پیوستن مخاطبین و اضافه کردن آنها استفاده میشود. برای حذف افراد از گروه نیز باید بر روی تصویر او اشاره کرده و گزینه Remove from group را برگزینید. افزودن خودکار افراد به لیست مخاطبین درصورت وجود شماره تلفن هر یک از دو طرف و مشخص کردن مخاطبینی که “گپ” را بر روی دستگاه خود نصب کرده اند، از دیگر قابلیت های این برنامه به شمار می آید. در بخش تنظیمات اصلی نیز که مربوط به ویرایش پروفایل میگردد، گزینه های خروج و حذف همیشگی حساب کاربری پیش بینی شده است.

مورد قابل ذکر دیگری وجود ندارد و باید گفت که “گپ” تا حد زیادی میتواند انتظار کاربران از یک اپلیکیشن پیام رسان را برآورده سازد. البته در مقایسه با نمونه های خارجی هنوز هم کمبودهایی هست که از آن جمله میتوانیم به مشاهده فهرست اعضای یک گروه و مدیریت بهتر آنها، امکان استفاده از استیکرهای متنوع، رفع ایرادات جزئی و مواردی از این قبیل اشاره کنیم. انتظار میرود که معدود نواقص برنامه فوق در نسخه های بعدی آن رفع گردند تا از هر لحاظ بتواند رضایت خاطر مخاطبان را فراهم کند هرچند همانطور که گفتیم، تولید اینگونه اپلیکیشن ها از نظر فنی بسیار پیچیده و دشوار میباشد.

گپ

قیمت :

شما میتوانید “گپ” را بطور رایگان دریافت نموده و بدون پرداخت هرگونه هزینه از آن استفاده کنید. این موضوع بدون تردید، باعث استقبال مخاطبان از این اپلیکیشن اندرویدی خواهد شد.

logo-samandehi