چهارشنبه، 04 دی 92 - 02:27

RedHat

بالاخره طبق قول قبلی شرکت Red Hat مبنی بر انتشار اولیه RHEL 7 – Red Hat Enterprise Linux 7 در شش ماهه دوم سال ۲۰۱۳ ، سیستم عامل اینترپرایز این شرکت نسخه بتا ۱ آن منتشر شد. اینترپرایز لینوکس به ادعای شرکت ردهت، بر خلاف نسخه‌های قبلی که بیشتر برای مصارف سرور و استفاده مدیران سیستم آماده شده بود اینبار در نسخه ۷ برای کاربری‌های Development , Administration و DevOps در نظر گرفته شده و در نظر دارد محیط به روزی را برای توسعه نرم افزار برای برنامه نویسان و توسعه دهندگان آماده کند.

System Platform
نسخه‌‌ی ۱۹ فدورا به عنوان کدمنبع و از پکیج‌های این نسخه برای توسعه و آماده‌سازی سیستم عامل RHEL 7 انتخاب شده است. البته در برخی از سایت‌های خبر و تحیلی هم ادعا شده که ردهت از ترکیبی از نسخه‌های ۱۸/۱۹/۲۰ فدورا برای این منظور استفاده کرده است.
Linux Containers
یکی از مهمترین قابلیت‌های معرفی شده در RHEL 7 قابلیت Linux Container است که با استفاده از Docker روی سیستم عامل اینترپرایز ردهت پیاده سازی می‌شود. Linux Container و تکنولوژی Docker نوعی از مجازیسازی است که در لایه اپلیکیشن صورت می‌گیرد. این تکنولوژی برای هر اپلیکیشن بر روی هر Single Host یک محیط ایزوله و کاملا جدا از بقیه سیستم ایجاد کرده و با سطوح دسترسی و میزان مصرف منابع سخت افزاری مورد نیاز برای اپلیکیشن ، امکان اجرای هر اپلیکیشنی را بر روی یک سیستم لینوکس فراهم میکند. Docker حتی قابلیت اجرای چندین باره یک نرم افزار را با پراسس و منابع مجزا را دارا می‌باشد.

 Performance Co-Pilot
سیستم Performance Co-Pilot تکنولوژی جدیدی است که ردهت برای مانیتور، ثبت و آنالیز کارکرد سیستم در سیستم عامل جدیدش در نظر گرفته است. Performance Co-Pilot یک API برای ورودی و خروجی اطلاعات جهت توسعه نرم افزارهای بر پایه این سیستم نیز در اختیار توسعه‌دهندگان قرار می‌دهد. همچنین این سیستم ابزاری برای جستجو و بازیابی اطلاعات جمع‌آوری شده به همراه دارد و اطلاعات جمع‌اوری شده توسط آن میتواند با Systemd, Syslogd و SysStat یکپارچه شود. این سیستم همراه با یک ابزار گرافیکی جهت نمایش اطلاعات همراه است که ابزار و قابلیت‌های آن کم از قابلیت‌های اینترفیس تکست آن ندارد.

 Tuned and Tuned Profiles
ابزار Tuned یک ابزار بهینه سازی سیستم برای مدیران سیستم است که بسته به نوع کار و فشاری که روی سیستم است به صورت داینامیک و هوشمند عمل می‌کند و تنطیمات سیستم را برای انجام بهینه وظایف تغییر می‌دهد. این ابزار از قابلیت Profile پشتیبانی می‌کند و بسته با حجم‌کار سیستم و موقعیت زمانی، پروفایل مرتبط را بر روی Tuned اجرا میکند.

 Hardware Event Reporting Mechanism
با استفاده از ابزار Hardware Event Reporting Mechanism یا HERM مدیر سیستم این قابلیت‌ را خواهد داشت که به صورت دوره‌ای یا پس از هر عملیاتی گزارشی از کارکرد سخت افزاری سیستم داشته باشد و از صحت و سلامت یا خرابی سخت‌افزاری مطلع شود.

 Guest Integration with VMware
در این نسخه سعی شده RHEL 7 تا حد زیادی در VMware vSphere به عنوان سیستم Guest کارایی بهینه‌ای داشته باشد. ابزار Open VM Tools و رندرینگ سه بعدی گرافیکی و ارتباط سریع ماشین مجازی با VMware ESX و به علاوه کارایی بالای ردهت اینترپرایز لینوکس بر روی VMware به نسبت قبل از جمله قابلیت‌هایی است که در این بخش به RHEL 7 اضافه شده است.

  Development
سیستم عامل اینترپرایز ردهت نسخه ۷ از آخرین و پایدارترین نسخه OpenJDK یعنی نسخه ۷ استفاده میکند. تمامی پکیج‌های Java 7 از جمله Java 1.7-OpenJDK و Java1.7-Oracle و Java 1.7-IBM قابل نصب بر روی RHEL 7 خواهند بود و به صورت موازی با هم قابل استفاده هستند. همچنین از نسخه‌های Python ۲٫۷٫۵ و PHP ۵٫۴ و Ruby ۲ و Apache Web Server ۲٫۴ برای توسعه نرم افزار و وب بر روی RHEL 7 استفاده می‌شود.

 Anaconda Kickstart For Active Directory Integration
بر روی سیستم‌های RPM Based مثل CentOS و RHEL و Fedora فایل‌هایی در حین نصب به مدیای نصب اضافه می‌شود که وظایف ادمینیستریشنی و مدیریتی سرور را بر روی سیستم کاهش میدهد و همه کانفیگ‌ها در حین نصب بر روی سیستم اعمال میشود. به این فایل‌ها Kickstart گفته می‌شود. در این نسخه از RHEL قابلیتی اضافه شده که می‌تواند مراحل Join شدن سیستم به Microsoft Active Directory را در حین نصب به سیستم اضافه کند و پس از نصب با استفاده از One-Time Password یکبار برای همیشه سیستم در AD ثبت شود.

 Creating Installation Media
یکی دیگر از قابلیت‌هایی که به RHEL 7 اضافه شده قابلیت ساخت مدیا نصب شخصی‌سازی شده برای مصارف گوناگون و با استفاده از Kickstart  اختصاصی می‌باشد. با استفاده از این قابلیت می‌توانید برای مصارف مختلف با کانفیگ و شخصی‌سازی‌های اختصاصی برای خود CD نصب برای مصارف مجازی‌سازی یا ورک‌استیشن یا استاندارد سرور و… ایجاد کنید.

 Desktop
بر روی RHEL 7 میزکارهای Gnome 3 با استفاده از Gnome Shell و Gnome 3 با استفاده از استایل Classic که گنوم ۳ را به شکل گنوم ۲ تبدیل میکند و همچنین KDE قابل نصب و استفاده هستند. میزکار پیش‌فرض هم Gnome 3 با استایل Classic است که سعی شده از نظر ظاهری تفاوت چندانی با نسخه‌های RHEL 6 و RHEL 5 نداشته باشد.

 System-Wide Resource Management
ابزار مدیر سیستم و سرویس RHEL 7 همچون نسخه‌های اخیر Fedora ، سیستم Systemd خواهد بود. Systemd با مشابه‌های خود در نسخه‌های قبلی RHEL مثل SysV و LSB init Scripts و Sysvinit در اجرای سرویس‌ها سازگاری دارد و قابل جایگزینی نیز می‌باشد.

 OpenLMI
یکی از ویژگی‌های RHEL 7 استفاده و پشتیبانی از OpenLMI یا Open Linux Management Infrastructure است. OpenLMI پروژه‌ای است که میتوان با استفاده از آن مدیریت و مانیتورینگ و نگهداری یک سرور لینوکسی از راه دور به دست بگیرید و تمام فرامینی که به صورت لوکال با یک سرور لینوکس میتوانید انجام دهید به صورت ریموت نیز انجام دهید. OpenLMI همچنین از API برای توسعه نرم افزار بر پایه این پلتفرم هم نیز پشتیبانی می‌کند. برای اطلاعات بیشتر پیشنهاد میکنم به سایت رسمی این پروژه سری بزنید.

 File Systems
در RHEL 7 از فایل سیستم XFS به صورت پیشفرض استفاده می‌شود. در نسخه‌های قبلی XFS حداکثر حجم پارتیشنی که پشتیبانی می‌شد ۱۰۰ ترابایت بود که در نسخه جدید و در RHEL 7 به ۵۰۰ ترابایت ارتقاء پیدا کرده است. همچنین همانند نسخه قبلی RHEL از فایل سیستم EXT4 نیز پشتیبانی میشود و حداکثر سایر پارتیشن بر پایه EXT4 در این نسخه میتواند ۵۰ ترابایت باشد. همچنین فایل سیستم BTRFS نیز در این نسخه گنجانده شده است ولی برای مصارف اینترپرایز و سرور Production پیشنهاد نمی‌شود. همچنین فایل سیستم CIFS برای شبکه و GFS2 برای کلاسترینگ هم بهبود‌هایی داشته‌اند که در این نسخه گنجانده شده اند.

 Accurate Time Synchronization
در RHEL 7 برای پروتکل شبکه زمانی دیگر خبری از ntpd نیست و به جای آن از Chrony استفاده میشود. یکی از دلایل جایگزینی Chrony این است سرعت بیشتری برای سینک زمانی به نسبت ntpd دارد.

Team Driver Link Aggregation
مکانیسم جدیدی که در RHEL 7 معرفی شده نوعی Link Aggregation به نام Team Driver است که چندین ورودی/خروجی شبکه را به یک اینترفیس تبدیل میکند. با استفاده از آن می‌توان سرعت بیشتر را با اجتماع چند کارت شبکه در یک سیستم متمرکز کرد.

 Forty Gb Ethernet Link Speed
سیستم عامل اینترپرایز ردهت نسخه ۷ پیش‌بینی آینده‌ی شبکه‌های کامپیوتری را کرده است ! لینک‌های شبکه ۴۰ گیگابیت ویژگی‌ است که ردهت برای خوره‌های شبکه در نظر گرفته و در RHEL 7 پشتیبانی می‌شود.

 نسخه هفتم سیستم عامل ردهت اینترپرایز لینوکس در حال حاضر در مرحله بتا به سر می‌برد و پیش‌بینی می‌شود حداکثر تا اوائل مارچ ۲۰۱۴ منتشر شود. قابلیت‌های معرفی شده هم فعلا در مرحله بتا به سر میبرند و ممکن است علاوه بر این امکانات معرفی شده امکانات بیشتری به این لیست اضافه شود. تمام ویژگی‌های ذکر شده در این مقاله برای سایر خانواده Enterprise Linux ها از جمله CentOS و Scientific Linux و ClearOS و… صدق می‌کند و اگر از جمله کاربران RHEL یا ادمین سرورهای RHEL بنا به دلایل تحریم یا نداشتن لایسنس یا غیره نیستید خوشحال باشید که با سیستم عامل‌های بر پایه سورس کد RHEL مثل CentOS هم می‌توانید تمامی این ویژگی‌ها را با کمی تغییرات داشته باشید و تجربه کنید.همچنین این سیستم عامل هم در ایران طرفداران زیادی در بین اهالی فن و شرکت‌های متخصص در این زمینه داشته و از پروژه‌های کوچک تا پروژه‌های اینترپرایز در سطوح بانکداری الکترونیک و دیتاسنتر و… مورد استفاده قرار گرفته است و استفاده از این بستر قدرتمند روز‌به روز در حال افزایش و متخصصین در این زمینه رو به افزایش هستند و در آینده نه چندان دور می‌تواند بازار کار مناسبی برای علاقه‌مندان در این زمینه باشد.

مجتمع توسعه ارتباطات پگاه (متاکو) نیز یکی از شرکت‌هایی است که با ۱۳ سال سابقه در این زمینه و فعالیت در استان‌های اصفهان و تهران در زمینه شبکه و سرور و توسعه نرم افزار از این بستر برای پیاده‌سازی و راه‌اندازی پروژه‌های مشتریان خود از قبیل کلاسترینگ، مجازی‌سازی، امنیت، رایانش ابری، وب سرور، مراکز تلفن بر روی بستر آی‌پی، فایل سرور، توسعه نرم افزار بر روی بسترهای PHP و Java و Python استفاده میکند و یکی از شرکت‌های پیشرو در این زمینه می‌باشد.

 روزبه شفیعی

روزبه شفیعی

مدیر بخش سرور و سرویس‌ شرکت متاکو

Shafiee@MetaComplex.Com

logo-samandehi