«معینالدین سعیدی»، نماینده چابهار در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه حتی پیشنهاد ارائه سیمکارت بدون فیلتر به گردشگران خارجی شرمآور است، گفت مردم این روند را که بعد از بحث اینترنت طبقاتی طرحشده، کاپیتولاسیون اینترنتی میدانند. این صحبت از آنجایی مطرح میشود که پس از پخش خبر طراحی سیمکارت بدون فیلتر برای گردشگران به نقل از عیسی زارعپور، وزارت ارتباطات این موضوع را در حد یک طرح و پیشنهاد معرفی کرد.
سعیدی در گفتگو با خبرگزاری ایلنا، درباره پیشنهاد ارائه سیمکارت بدون فیلتر برای گردشگران خارجی که از سوی وزیر ارتباطات طرح شده بود، گفت: «از هنگامی که بحث اینترنت طبقاتی مطرح شده است، مردم نگرانیهای خودشان را در حوزههای مختلف اعلام کردهاند و این توصیف که افکار عمومی آن را کاپیتولاسیون اینترنتی مطرح میکند، متأسفانه تعبیری نزدیک به واقعیت است.»
این نماینده مجلس ادامه داد: «چطور میشود برای گردشگری که از بیرون میآید سیمکارت بدون فیلتر تعبیه کرد تا بتواند از پلتفرمهای فضای مجازی استفاده کند اما میلیونها انسانی که از طریق همین پلتفرمهای فضای مجازی امرارمعاش میکنند، دسترسی نداشته باشند و معیشتشان دچار چالش شود؟!»
حضور مسئولان و ممنوعیت حضور مردم در شبکههای اجتماعی
او در ادامه توضیحات خود اشاره کرد که این موضوع را باید در کنار توییتزدنهای مکرر مسئولین کشور بگذارید، درحالیکه مردم به توییتر، اینستاگرام و واتساپ دسترسی ندارند. وی گفت: «اینها با اصول مصرح قانون اساسی بالاخص اصل سوم در تضاد است و محدودکردن آزادیهای مشروع جامعه به بهانه امنیت هم با اصل نهم قانون اساسی تناقضی جدی دارد.»
سعیدی با تأکید بر اینکه این سخنان و اقدامات فقط و فقط بر دامنه نارضایتی مردم میافزاید، گفت: «این اتفاق اخیر حتی اگر در حد یک پیشنهاد هم باشد، از یک نگاه و رویکرد آکنده با تبعیض حکایت دارد. یعنی اینکه خارجیها و توریستها میتوانند یک چنین دسترسی داشته باشند، درحالی که برای مردم عادی ما این دسترسیها را محدود کردهایم و بهنوعی میتوان گفت شرمآور است.»
او با یادآوری اینکه وزارت ارتباطات بسیار تأکید دارد که این محدودیتها بر مبنای نظر شورای عالی امنیت ملی اعمال شده است، گفت: «اما این اعمال ناظر بر یک شرایط خاص بود که التهابات و مشکلاتی وجود داشت، اما درحالحاضر که آرامش بر کشور حاکم است، هیچ توجیهی برای این محدودیتها و فیلترها وجود ندارد.
از سیمکارت خاص تا مراجع ذیصلاح
حوالی ظهر روز پنجم اسفندماه بود که وزیر ارتباطات با اعلام اینکه توریستها و گردشگران خارجی در سفر خود به ایران بهخاطر فیلترشدن اینستاگرام و واتساپ با مشکلاتی همراه شدهاند، از طراحی یک «سیمکارت خاص» برای این دسته از افراد خبر دارد.
این خبر بعد از انتشار با واکنش گسترده کاربران اینترنت مواجه شد و اغلب آن را در راستای اینترنت طبقاتی و کاهش دسترسی جامعه به اینترنت آزاد توصیف کردند.
این درحالی است که دو روز پیش از انتشار این خبر، در سوم اسفندماه سال جاری، دفتر ریاستجمهوری از وزارت ارتباطات درخواست کرد که اعمال محدودیتهای ایجادشده در اینترنت برداشته شود و خواستار «بازگرداندن اینترنت به شرایط عادی» شد.
این درخواست البته در راستای درخواست رئیس کمیته اقتصاد دیجیتال مجلس، مبنی بر بازگشت اینترنت به شرایط عادی بود. هرچند دفتر ریاستجمهوری از وزیر ارتباطات خواست تا شرایط این امر را در کارگروه اقتصاد دیجیتال بررسی کند، اما زارعپور همواره در مصاحبههای رسانهای خود اعلام کرده بود که تصمیم درباره این محدودیتها بر عهده مراجع ذیصلاح است. هرچند بهنظر میرسد نامه ریاست جمهوری بالاخره این موضوع را به وزارت ارتباطات واگذار کرده است.