رئیس پژوهشگاه دانشهای بنیادی گفت شبکههای اجتماعی غربی باید با قرارداد همکاری، رفع فیلتر شوند و هر پلتفرمی که حاضر به انعقاد قرارداد نیست، نباید فیلترش برداشته شود. لاریجانی با بیان اینکه «مگر پیامرسانهای خارجی درهایی از معرفت را برای ما باز میکنند؟» اعتقاد دارد ادامه فیلتر آنها چیز مهمی نیست.«محمدجواد لاریجانی» رئیس پژوهشگاه دانشهای بنیادی در گفتوگوی مفصل خود با خبرگزاری فارس، به بحث فیلترینگ در پی ناآرامیهای اخیر اشاره و تأکید کرد نباید فضای مجازی را مثل گذشته رها کرد:«اگر سوشال مدیاهایی که امروز هستند، حاضر باشند قوانین ما را رعایت کنند، بد نمیدانم که ما در یک سیستم معقولی با این سوشیال مدیا ها قرارداد ببندیم؛ مثل سایر کشورهایی که اینگونه عمل می کنند. اما آنها هرگز حاضر به بستن این قرارداد نخواهند شد.»
lما موضعگیری لاریجانی درباره رفع فیلتر اینستاگرام و واتساپ همان موضعی است که در چند وقت اخیر وزیر ارتباطات، نمایندگان مجلس و سایر مقامهای مسئول داشتند: «شرط همکاری با ایران».او معتقد است شبکههای اجتماعی غربی حتماً باید با قرارداد رفع فیلتر شوند، هر پلتفرمی هم که حاضر نیست قرارداد ببندد، نباید فیلترش برداشته و آزاد شود: «من نگران این نیستم که فیلترینگ ادامه پیدا کند. مگر عدم فیلترینگ چیست؟ مگر پیامرسانهای خارجی درهایی از معرفت را برای ما باز میکنند؟ لذا چیز مهمی نیست.»
او با بیان اینکه با اینترنت مخالفتی ندارند و علیه آن نیست، اظهار داشت نباید بهشکل عوامانه با فضای مجازی مواجه شد:«نظر و تحلیل ما درباره فیلترینگ فضای مجازی به نگاه و تصور ما از این فضا باز میگردد. امروز یک مشکل مهم جهان مسئله داشتن قواعد برای فضای مجازی است. امروز بشریت در معرض یک بردگی بسیار سنگین فکری قرار دارد که این مسئله محدود به ایران هم نیست. امروز برای انسان متمدن و مدرن کشف واقعیت کار بسیار مشکلی است. فضای مجازی امروز ظلمات فوق ظلمات است.»وی اعتقاد دارد فیلترینگ بهخودیخود حوزه مهمی است: «ما نباید فکر کنیم که اگر یکبار فیلتر کردیم کار تمام است، بلکه فیلترینگ هم خود نیازمند کار بسیار وسیعی است.»
حمایت از وزیر ارتباطات
لاریجانی با «خوب» خواندن موضع وزیر ارتباطات در ارتباط با موضوعات اخیر گفت: «این پیامرسانهای خارجی نهتنها در مورد ایران، بلکه در مورد دیگر کشورها نیز مسائل را رعایت نمیکنند. ما حتماً باید نگران اینکه میگویند چرا فیلتر کردهاید، نباشیم و باید فضای مجازی داخلی کشورمان را برای ماشینهای فعال داخلی خودمان فراهم کنیم. در این زمینه دو سرمایهگذاری لازم است: یکی سرمایهگذاری تسهیلی برای اینکه سوشال مدیاهای داخلیمان فعال شود و دیگری سرمایهگذاری زیربنایی که به نظر من ما حتماً باید یک دیتا بند بزرگی درست کنیم که دیتا ماینینگ هم انجام دهد و آن را به کسانی که میخواهند استفاده کنند، اجاره دهیم.»
رئیس پژوهشگاه دانشهای بنیادی باور دارد مردم زمانی که ببینید بهراحتی میتوانند از طریق پیامرسانهای داخلی کار خود را انجام دهند، از آن استقبال میکنند: «فضای مجازی داخلی هم باید قوانین خود را داشته باشد، چرا که این فضا هم از آلودگیها ایمن نیست. پس ما مجموعهای از قوانین را لازم داریم تا از فضای مجازی داخلیمان حفاظت کند.»
او با بیان اینکه در حوزه کسبوکارهای اینترنتی، بخش داخلی توفیقات بدی نداشته و کارها تاکنون بهخوبی پیش رفته است، گفت: «تمام همت ما باید بر این باشد که سوشال مدیای داخلی خودمان را فعال و توانمند کنیم.»لاریجانی با بیرحم خواندن غربیها در فیلترینگ اعتقاد دارد مسدودسازی دامنه دات کام خبرگزاری فارس در راستای مخالفت غربیها با اخبار این خبرگزاری بوده است:«باید بدانیم که غربیها در فیلترکردن بیرحم هستند. به عنوان مثال دامنه دات کام سایت خبرگزاری فارس را بهخاطر اینکه با اخبار این خبرگزاری مخالف بودند، برداشتند و اگر به ضررشان باشد، اینترنت را هم قطع میکنند. فضای مجازی فضای کاملاً تحت کنترل خواستههای غرب صهیونی است و این کاملاً روشن است.»
«باید به استقبال تحولات آینده اینترنت و فضای مجازی برویم»
رئیس پژوهشگاه دانشهای بنیادی تأکید کرد باید به استقبال تحولات آینده در حوزه اینترنت و فضای مجازی رفت: «یکی دیگر از نواقص مربوط به محاسبات کوانتومی است که پیشرفت در آن میتواند تحول مهمی در عمل انتقال دادهها و از همه مهمتر امنیت اینترنتی باشد. درواقع انتقال دادهها از طریق معمول امواج الکترونیکی نخواهد بود، بلکه استفاده از وضعیتهای کوانتومی در ذرات نور یا ذرات الکترونیک خواهد بود.»به گفته وی این شخصیت تناسخی از طریق فضای مجازی میتواند برای افراد خودرو بخرد، خودرو بفروشد یا کار معاملات دیگر انجام دهد: «درواقع فرد در قالب همان شخصیت تناسخی میشود که این نهایت بردگی انسان در سیستم فضای مجازی است که این موضوع درحالحاضر بهسرعت درحال پیشرفت است و هماکنون حدود ۱۰ میلیون انسان در آن عضویت دارند.»