سه شنبه، 24 خرداد 01 - 12:39

موسس شتاب‌دهنده هوشمند سلامت معتقد است در ایران VC (شتاب‌دهنده) حرفه‌ای وجود ندارد. او گفت: تاکنون هیچ شتاب‌دهنده‌ای نتوانسته یک استارت‌آپ یونیکورن به این اکوسیستم تحویل دهد. مجتبی عندلیب‌آذر گفت: شتاب‌دهنده‌هایی که در حال حاضر در کشور وجود دارند عموما دولتی هستند و در متون قرارداد خود با استارت‌آپ‌ها به مواردی اشاره می‌کنند که عملا استثمار است اما از طرف دیگر با توجه به اینکه پول در مملکت حداقل برای استارت‌آپ‌ها کم است آنها چاره‌ای جز پذیرش چنین قراردادهایی ندارند.

او با اشاره به اینکه شتاب‌دهنده‌های موجود به حوزه خدمت بسیار بیشتر از تولید علاقه‌مند هستند، گفت: در حوزه خدمت نیز سرمایه‌گذاری، زیاد فکر شده نیست و عموما در قالب خدمات اینترنتی مثل فروش بلیت و اجاره مکان‌های مسافرتی و… است. این در حالی است که مشکلات ما بیشتر در تولید است.عندلیب‌آذر ادامه داد: متاسفانه در حال حاضر استارت‌آپ موفقی در حوزه تولید که به مرحله تجاری‌سازی و تولید انبوه محصول رسیده باشد نداریم. صادرات هم که رویاست. اما اگر یک شتاب‌دهنده واقعی در کشور به دنبال نوآوری باشد باید به سراغ حوزه زیست برود. ما در حال حاضر در کشور از لحاظ زیستی با مشکل مواجه هستیم و در حوزه آب، هوا، غذا و… کمبودها و مشکلات جدی داریم.

این کارآفرین با اشاره به اینکه هیچ استارت‌آپی تاکنون موفق نشده در حوزه زیستی به تولید انبوه محصول برسد، گفت: چند سال قبل تیمی از دانشگاه شریف دستگاهی ساخته بود که آب تولید می‌کرد ولی نتوانست برای این پروژه سرمایه‌گذار جذب کند و در نهایت دنبال یک سرمایه‌گذار خارجی رفت.عندلیب‌آذر در ادامه آب را از حوزه‌های نیازمند سرمایه‌گذاری دانست و افزود: امارات حتی یک رودخانه هم ندارد اما آب صادر می‌کند، آن وقت ما هر سال تابستان با مشکل بی‌آبی مواجهیم.

این کارآفرین معتقد است در ایران ظرفیت و مشکلات در حوزه زیستی برای ورود استارت‌آپ‌ها و شتاب‌دهنده‌ها بسیار زیاد است اما ورود آنان به دلیل مشکلات متعدد بسیار کمرنگ بوده است. عندلیب‌آذر در این خصوص گفت: در جنوب و شمال این کشور باید بزرگترین استارت‌آپ‌های زیست دریایی دنیا فعال باشند اما هیچ فعالیتی در آن مناطق وجود ندارد.

او ادامه داد: در حال حاضر ترند کشاورزی در دنیا برای استارت‌آپ‌های حوزه کشاورزی فعالیت در حوزه میکروگرین‌هایی از قبیل جوانه سبزیجات و… است اما ما با این حجم از ظرفیت کشاورزی چه کاری در این حوزه انجام دادیم؟

عندلیب‌آذر در ادامه با اشاره به مشکلات آلودگی هوا در کلان‌شهرهای ایران گفت: موضوع هوا در دنیا هم بسیار مورد توجه استارت‌آپ‌ها است اما حتی در دوره کرونا که اکسیژن برای همه حیاتی شده بود استارت‌آپی وارد این حوزه نشد و شتاب‌دهنده‌ای حاضر به سرمایه‌گذاری نبود.

او به اینترنت به عنوان یکی دیگر از حوزه‌های حیاتی در زیست انسان مدرن اشاره و عنوان کرد: کرونا اهمیت اینترنت را بسیار بیشتر از گذشته نشان داد. اما ایا به استارت‌آپی اجازه فعالیت در حوزه افزایش سرعت و بهبود کیفیت اینترنت داده می‌شود؟

موسس شتاب‌دهنده هوشمند سلامت با بیان اینکه سالانه ۱۸ هزار نفر در تصادفات جاده‌ای کشور کشته می‌شوند، گفت: این موضوع علاوه بر فشاری که به ۱۸ هزار خانواده وارد می‌کند فشار مضاعفی بر حوزه بیمه، قوه قضاییه، بهداشت‌ودرمان و… است اما چند استارت‌آپ در این حوزه فعال هستند و خروجی قابل توجهی داشتند؟ چه شتاب‌دهنده‌ای به دنبال استارت‌آپ‌های فعال این حوزه بوده است؟

او با اشاره به اینکه در حوزه سلامت استارت‌آپ‌های مدعی زیادی وجود دارند، گفت: خروجی خاصی از این استارت‌آپ‌ها نمی‌بینیم. چندین استارت‌آپ‌ نوبت‌دهی برای بیماران فعال است اما آیا یک استارت‌آپ اطلاعات پزشکان را گردآوری کرده؟ وزارت بهداشت اصلا اجازه و دسترسی به اطلاعات نمی‌دهد.عندلیب‌آذر در بخش دیگری از این مصاحبه به انجمن سرمایه‌گذاری خطرپذیر اشاره و اضافه کرد: این انجمن در حال حاضر بیش از صد عضو دارد اما ۴۰ درصد از اعضای آن حتی یک سایت برای اطلاع‌رسانی اقدامات خود ندارند.

او همچنین گفت: خروجی پارک علم‌وفناوری پردیس در تمام این سال‌ها چه بوده است؟ وزیر را برای افتتاح کافی‌شاپ و کارواش دعوت می کنند و در رویدادهای خود مسابقه طناب‌کشی می‌گذارند، این در حالی است که ما هنوز در این مملکت قانون سرمایه‌گذاری خطرپذیر نداریم و استارت‌آپ‌ها برای ثبت شرکت‌های خود با مشکلات زیادی مواجه هستند.

logo-samandehi