در حالی که صبح امروز چند تن از نمایندگان مجلس از بازگشت بررسی طرح صیانت به صحن علنی خبر دادند اما رئیس و دبیر کمیسیون مشترک این موضوع را تکذیب کردند. موافقان طرح صیانت مدعی هستند رایگیری انجام شده در نشست غیرعلنی استمزاجی بوده است؛ اما قانون در این باره چه میگوید؟«رضا تقیپور» رئیس کمیسیون مشترک بررسی طرح صیانت در گفتگو با مهر به رایگیری انجام شده در نشست غیرعلنی مجلس اشاره کرد و گفت: «رایگیری استمزاجی امروز برای کسب نظر نمایندگان برای بقای طرح در کمیسیون مشترک بود. تعداد آرای مخالفان ادامه بررسی طرح در کمیسیون مشترک ۱۲۰ رای از ۲۴۱ رای حاضرین بود که به حد نصاب ۵۰ درصد نرسید.»
او تاکید کرد اخباری که توسط سایر نمایندگان منوط به انحلال کمیسیون مشترک طرح صیانت مطرح شده، نادرست است و هنوز درخواستی برای بازگشت طرح به صحن علنی مطرح نشده است.به گفته تقیپور، بررسی درخواست ۱۸۵ نماینده برای بازگشت طرح به صحن موضوع رایگیری امروز نشست غیرعلنی مجلس نبوده است:
«موضوع رایگیری استمزاجی برای کسب نظر نمایندگان برای ابقای طرح در کمیسیون مشترک بود. در صورتی که نمایندگان خواستار بازگشت طرح به صحن باشند، باید این موضوع توسط هیئت رئیسه اعلام وصول شود و بعد برای آن تصمیم گیری و رایگیری شود.»«بیژن نوباوه وطن» دبیر کمیسیون مشترک در گفتگو با فارس به نشست غیرعلنی امروز مجلس اشاره کرد و گفت: «در این جلسه موضوع بازگشت و عدم بازگشت طرح صیانت به صحن مجلس مورد بحث و بررسی قرار گرفت و یک رایگیری استمزاجی برای نظرخواهی نمایندگان انجام شد.»
او با بیان اینکه رای گیری انجام شده استمزاجی و برای نظرخواهی بوده تاکید کرد که این آرا جنبه رسمی نداشته و به معنای بازگشت طرح صیانت به صحن نیست:«براساس رایگیری انجام شده، درخواست جمعی از نمایندگان برای بازگشت طرح صیانت که به هیئت رئیسه تقدیم شده، در جلسه علنی مجلس به رأی گذاشته خواهد شد و در صورتی که این درخواست در صحن رای بیاورد، آن وقت طرح در صحن مجلس مورد بررسی قرار خواهد گرفت.»
به گفته نماینده مردم تهران در مجلس، در صورتی که این درخواست رای بیاورد، نسخه ۲۶ تیرماه طرح صیانت به صحن خواهد آمد و طرح نظام تنظیم مقررات خدمات فضای مجازی در دستور کار مجلس قرار نخواهد گرفت.
قانون درباره رای گیری در نشست غیرعلنی چه میگوید؟
علاوه بر اظهارات اعضای کمیسیون مشترک، برخی نمایندگان دیگر مانند «احمد حسین فلاحی» و «مهرداد گودرزوند چگینی» در گفتگوهایی اعلام کردند رایگیری انجام شده استمزاجی بوده است.رایگیری استمزاجی پیش از این و مرداد ۱۴۰۰ مردم و رسانهها را به اشتباه انداخت، آن زمان نیز نمایندگان در جلسه غیرعلنی به لغو رسیدگی طرح صیانت ذیل اصل ۸۵ قانون اساسی رای مثبت دادند اما با رای گیری در جلسه علنی شاهد چرخش نظر برخی نمایندگان بودیم.
«نظامالدین موسوی»، عضو هیئت رئیسه مجلس همان ایام درباره رای گیری استمزاجی صورت گرفته توضیح داد براساس قانون مجلس نمیتوان طرحی را در جلسه غیرعلنی تصویب کرد:
«قانون مشخص کرده که طرحها باید در جلسه علنی و در منظر مردم با سخنان مخالف و موافق تصویب شود. در جلسات غیرعلنی معمولات تمهیداندیشی در مورد موضوعات داخلی مجلس صورت میگیرد. نظر استمزاجی نه حجت است و نه از نظر حقوقی اعتبار دارد.»
بنابراین به نظر میرسد همچنان بایستی منتظر آرا و نظر نمایندگان در صحن علنی درباره این موضوع باشیم. اگرچه بنابر آمار اعلام شده، ۱۸۵ نماینده درخواست بازگشت بررسی طرح صیانت به جلسه علنی را امضا کرده بودند اما اینکه حتی در رایگیری استمزاجی تنها ۱۲۰ نماینده با این درخواست موافقت کردند، محل سوال است.
گفتنی است پس از انجام رایگیری در نشست غیرعلنی امروز مجلس، «علیرضا سلیمی» عضو هیئت رئیسه مجلس، «غلامرضا نوری» عضو کمیسیون مشترک و «جلال رشیدی» نماینده مجلس خبر از بازگشت بررسی طرح صیانت به صحن علنی مجلس داده بودند. هنوز با قطعیت مشخص نیست آیا بررسی طرح صیانت به صحن علنی مجلس بازخواهد گشت یا همچنان در کمیسیون مشترک به کار خود ادامه خواهد داد. به نظر میرسد بایستی منتظر اظهار نظرهای دقیقتر پیرامون این ماجرا باشیم.