روز گذشته اصلاحیه مربوط به بخشنامه پرداخت وام ودیعه بانک مسکن به بانکها رسیده و احتمالا از شنبه آینده پرداخت وام شروع میشود. اما کدام بانکها این وام را پرداخت خواهند کرد.
اگرچه وعده مدیرکل دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی درباره زمان پرداخت وام ودیعه مسکن محقق نشد، ولی آخرین اطلاعات از دستورالعمل مربوطه در شعب بانکی نشان میدهد، احتمالا مردم بالاخره از ابتدای هفته بعد بتوانند وام ودیعه مسکن را دریافت کنند.
مراجعه مردم و پیگیری از شعب بانکی در هفته جاری حاکی از آن است که تاکنون خبری از پرداخت وام ودیعه مسکن در شعب بانکی نبوده اما با رسیدن بخشنامه به برخی از بانکها احتمالا از شنبه آینده پرداخت آن شروع خواهد شد.
کارمندان در بانک ملی، آینده، سینا، مسکن و صادرات اعلام میکنند که هنوز بخشنامهای در این خصوص دریافت نکردهاند و برخی بعضا حتی عنوان میکنند که تامین اعتباری هم صورت نگرفته است. اما در برخی از بانکها گویا بخشنامه تازه رسیده است.
این درحالی است که هفته گذشته مدیرکل دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی به تجارتنیوز گفته بود که اعتبار وام ودیعه مسکن تامین شده است و متقاضیانی که واجد شرایط هستند بعد از مراجعه به بانک و تشکیل پرونده میتوانند وام ودیعه مسکن را دریافت کنند.
وی همچنین با اعلام این مطلب که ۱۵ بانک پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن را بر عهده خواهند گرفت تاکید کرد که این وام نهایتا تا هفته جاری پرداخت میشود.
به دنبال پیگیریهای مکرر تجارتنیوز از شعب بانکی در هفته جاری، روز چهارشنبه یکی از کارمندان بانک سپه در پاسخ به این سوال که دستورالعمل مربوط به وام ودیعه در چه مرحلهای است و از چه زمانی وام پرداخت میشود؟ عنوان میکند: سه روز پیش دستورالعمل اجرایی وام ودیعه از جانب بانک مرکزی به ما ابلاغ شد اما با توجه به این که سازوکار پرداخت این وام با سایر تسهیلات کمی متفاوت است، نقاط گنگی داشت. بنابراین روی دستورالعمل، اصلاحیه وضع شد تا روشنتر باشد. این اصلاحیه امروز رسید. من گمان میکنم با ابلاغ این اصلاحیه در هفته آینده وام ودیعه به مردم پرداخت شود.
در متن اصلاحیه دستورالعمل مربوطه علاوه بر بانک مسکن، بانکهای آینده، اقتصادنوین، شهر، پاسارگاد، کارافرین، سپه، ملی، ملت، پارسیان، صادرات، تجارت، گردشگری، سامان، موسسه ملل و موسسه اعتباری کوثربه عنوان بانکهای متولی وام ودیعه معرفی شدهاند.
بنابراین اگرچه وعده مدیرکل دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی درباره زمان پرداخت وام ودیعه محقق نشد، ولی آخرین اطلاعات از دستورالعمل مربوطه در شعب بانکی نشان میدهد، احتمالا مردم بالاخره از ابتدای این هفته بتوانند وام ودیعه مسکن را دریافت کنند.
البته به اعتقاد برخی تجربه ارائه کارت اعتباری سهام عدالت و قانون تسهیل تسویه بدهکاران بانکی به خوبی نشان داده است که زمان اجرای هر طرحی در سراسر شعب تا حد زیادی به بوروکراسی موجود در شبکه بانکی و البته تمایل بانکها برای همکاری با طرح ارائه شده، بستگی دارد.
مدارک و شرایط لازم برای وام کمکودیعه مسکن چیست؟
برای همه خدمات بانکی به چه مدارکی نیاز دارید؟ همانها را هم برای وام ودیعه مسکن همراه داشته باشید ولی برای تأکید بیشتر:
- اصل کارت ملی جدید (یا کارت ملی قدیم با برگه ثبتنام کارت ملی جدید)
- اصل شناسنامه
- متاهل یا سرپرست خانوار بودن
- حداقل ۵ سال سکونت در شهر تقاضا شده
- اجارهنامه رسمی به تاریخ ۴ مرداد ۹۹ به بعد، همراه با کد رهگیری
- گواهی کسر از حقوق یا سهام عدالت و حساب رایانه فرد متقاضی برای وثیقه وام، در غیر اینصورت: سفته
- دریافت نکردن هیچگونه تسهیلات مسکن از دولت از خانه سازمانی تا زمین و طرحهای ملی مسکن (یعنی همان سبز بودن فرم ج)
- صاحب ملک نبودن از سال ۸۴ به بعد
- واحدهای مسکونی کوچکتر از ۷۵ متر در تهران / خانههای استیجاری کمتر از ۹۰ متر در بقیه شهرها
برای افراد تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد، ضمانت توسط این نهادها صورت میگیرد و نیازی به مدارک بالا نیست. باید به خود نهاد حمایتکننده مراجعه کنند.
چقدر وام میدهند؟
منابع تسهیلات ودیعه مسکن محدود و ۲۰ هزار میلیارد تومان است. یعنی عدد قابل توجهی نیست و به همه مستأجران نمیسد، برای همین وزارت راه و شهرسازی با پیشبینی اینکه حدود ۲ میلیون نفر به این وام نیاز مبرم دارند، با هدف اولویتبندی متقضیان وام، راههایی برای کاهش میزان متقضیان یافته که در بالای این صفحه (بهروزرسانیها) خواندهاید. مبلغ تعیین شده این وام با توجه به هزینه زندگی در شهرها، چنین است:
- وام ۵۰ میلیون تومانی: تهرانیها
- وام ۳۰ میلیون تومانی: ساکنان کلانشهرها (مشهد، اصفهان، کرج، شیراز، تبریز، قم، اهواز و کرمانشاه)
- وام ۱۵ میلیون تومانی: ساکنان بقیه شهرها
اقساط تسهیلات ودیعه مسکن چقدر است؟
بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار کارمزد وام ودیعه مسکن ۱۳ درصد است. اگر تغییری صورت نگیرد، قرار است مستاجران این سود ۱۳ درصدی را در ۱۲ ماه پرداخت کنند و اصل مبلغ ودیعه را هم در پایان قرارداد یکسالهشان با صاحبخانهها (یعنی مرداد ۱۴۰۰) به شبکه بانکی برگردانند.
[رده تأکید میکند که این عددها حدودی و بر اساس محاسبات ماست و در صورت تغییر تصمیمها و بخشنامهها تغییر میکند]
- وام ۵۰ میلیون تومانی (ویژه تهرانیها): ماهیانه ۵۴۲ هزار تومان
- وام ۳۰ میلیون تومانی (ویژه بقیه کلانشهرها): ماهیانه ۳۲۵ هزار تومان
- وام ۱۵ میلیون تومانی (ویژه شهرها): ماهیانه ۱۶۲ هزار تومان
میشود همه وام کمک ودیعه را دریافت کرد؟
همه این سختیها و مراحل را وضع کردهاند تا این وام مستقیم به دست موجر برسد و خیال مستأجر راحت باشد. اما رئیسکل بانک مرکزی راهی را پیش پای متقاضیان قرار داده که کل وام و سود آن را دریافت کنند. (البته اگر این توصیه و روش، همانند سرنوشت تعویق اقساط سه ماهه وامهای قرضالحسنه نشود و بانکها به حرف آقای رئیس گوش دهند!)
عبدالناصر همتی گفته کسانی که با تایید وزارت راه و شهرسازی، واجد شرایط استفاده از این وام باشند، میتوانند به انتخاب خود، اقساط اصل و سود وام را در ۳۶ ماه (۳ سال) و با سود ۱۲ درصدی پرداخت کنند تا صاحب همه وام پرداختی شوند. در نتیجه به این عددهای تقریبی میرسیم:
- وام ۵۰ میلیون تومانی (ویژه تهرانیها): ماهیانه حدود یک میلیون و ۹۴۰ هزار تومان
- وام ۳۰ میلیون تومانی (ویژه بقیه کلانشهرها): ماهیانه حدود یک میلیون و ۱۱۶ هزار تومان
- وام ۱۵ میلیون تومانی (ویژه شهرها): ماهیانه حدود ۵۸۰ هزار تومان
همتی همچنین از بانکها خواسته برای سایر متقاضیان وام کمک ودیعه مسکن که به دلیل محدودیت منابع، شامل تسهیلات نشدند، از منابع خود و با نرخ سود مصوب شورای پول و اعتبار (یعنی ۱۸ درصد) وام پرداخت کنند که خب برای کسی صرف ندارد با این سود بالا، وام ودیعه بگیرد و بانکها هم در عمل نشان دادهاند که اصلا حرف گوشکن نیستند!