دوشنبه، 18 آبان 94 - 11:26

هفته گذشته وزارت ارتباطات رسما با دریافت ۱۴۰ میلیارد تومان، مجوز ۷ شرکت متقاضی دریافت پروانه FCP را صادر کرد تا برگ جدیدی در عرصه ارتباطات کشور ورق بخورد. فارغ از میزان توفیق اپراتورهای جدید در فاز عملیاتی که بسیاری از هم‌اکنون تردیدهای جدی در خصوص آن مطرح می‌کنند، بازار ارتباطات کشور را می‌توان به دو دوره قبل و پس از صدور مجوزهای مذکور تقسیم کرد.چراکه با صدور مجوزهای FCP، از منظر اجرایی در زمانی نامعلوم در آینده باید شاهد تنوع اپراتورهای ارتباطی و اینترنتی کشور باشیم که لاجرم فضای این عرصه را دستخوش تغییرات زیادی خواهد کرد.

internet

اما سورپرایز دقیقه ۹۰ وزیر ارتباطات که برای نخستین بار در مراسم اعطای مجوز به متقاضیان این پروانه مطرح شد، آینده تازه‌واردان به این عرصه را با تردیدهای جدیدی مواجه کرد. پیش از این قرار بود دوره انحصار اپراتور فیبرنوری در سال آینده به انقضا برسد که وزیر ارتباطات به یکباره گفت، دوره انحصار این شرکت یک سال قبل از سال ۱۴۰۰ به پایان می‌رسد.

در همین حین خبر سرمایه‌گذاری شریک خارجی اپراتور دوم یعنی MTN در شرکت ایرانیان‌نت (اپراتور فیبرنوری) نیز به یکباره رسانه‌ای شد. همین موضوع ذهن برخی از دریافت‌کنندگان پروانه FCP را به خود مشغول کرد، چراکه تمدید و ورود ناگهانی یک بازیگر خارجی ثروتمند، می‌تواند معادلات آینده بازار ارتباطات کشور را به شکل محسوسی دچار تغییر کند.

کما این که شرکت اینترنتی نزدیک به وزارت ارتباطات نیز این موضوع را تایید کرده که با ورود MTN احتمال باقی ماندن تنها سه شرکت FCP نیز چندان دور از ذهن نیست. اگرچه به نظر می‌رسد برخی از دارندگان مجوز FCP چندان هم از شوک دقیقه آخر متعجب و نگران نشده‌اند.

به هر حال اگر اپراتور فیبرنوری با MTN به توافق برسد، از آنجا که با تنفس و ۴ سال فرصت بیشتر نیز مواجه شده، این موضوع برنامه‌ریزی برخی شرکت‌های FCP را به کل تغییر می‌دهد. برخی گمانه‌زنی‌ها احتمال این که در آینده تنها شرکت مخابرات، ایرانیان‌نت و یک تا دو شرکت FCP (آن هم به شکل محدود) در بازار باقی بمانند را مطرح می‌کند.

البته در حال حاضر ۲۰ درصد سهام ایرانیان‌نت به وزارت ارتباطات و باقی نیز به شرکت‌ و تعاونی‌های دیگر تعلق دارد که باید دید با ورود ام‌تی‌ان، ترکیب آینده سهامداران و ذینفعان این شرکت چه تغییراتی خواهد کرد.

به هر تقدیر در روزهای آینده شفاف‌سازی در خصوص سورپرایز مذکور، روشن می‌کند که برخی از FCPها کلنگ توسعه را باید به زمین بزنند، یا برای جلوگیری از زیان، همین حالا قید مجوز ۲۰ میلیاردتومانی خود را بزنند.

منبع: ITanalyze.com

logo-samandehi