منیژه رازقی، استاد مهندسی برق و علوم رایانه دانشگاه نورث وسترن آمریکا نوعی سیستم شناسایی امنیتی ارایه کرده که با استفاده از امواج تراهرتزی قابلیت ردیابی مواد انفجاری، شیمیایی و ترکیبات بیولوژیکی خطرناک را از فاصلهای ایمن دارد.
استفاده از سیستمهای مبتنی بر امواج تراهرتز چند سالی است که در مکانهای شلوغ و پرترددی نظیر فرودگاهها به کار گرفته میشود، اما این دستگاهها ابعادی بزرگ داشته و بیشتر شبیه سیستمهای چند قطعهای هستند که حتی در بسیاری از موارد برای اینکه عملکرد درستی داشته باشند باید توسط سیستمهای پیچیده، تمیز شده و از لیزرهای گران قیمت و حتی سیستمهای خنک کنندگی پیچیده جهت حفظ عملکرد آنها در سطحی عالی استفاده شود.
بدین ترتیب این نوع ردیابی مواد خطرناک، کاری پرهزینه و پرمشقت محسوب میشود.
اکنون منیژه رازقی – استاد مهندسی برق و علوم رایانه دانشگاه نورث وسترن آمریکا با همکاری محققان جوانی که دانش آموخته وی هستند دست به ابتکارعمل تازه ای زده و نسل متفاوتی از این فناوری را ارایه کرده که نه تنها وزن و ابعاد کمی دارد بلکه نگهداری و استفاده از آن بسیار کم هزینه است و این درحالی است که سطح عملکرد آن در حد چشمگیری است.
آنچه که ما ابداع کردهایم ابعاد مختصری دارد. درحقیقت ما وسیله ای ساختهایم که برخلاف نمونههای قبلی که متشکل از چند قطعه بودند، ساختاری یکپارچه دارد. دستگاه جدید ما در دمای اتاق قابلیت عمل داشته و مهمتر آنکه جهت همسان سازی با نسل بعدی سیستمهای تراهرتزی قابلیت تنظیم شدن دارد.
وی که مدیر مرکز تجهیزات کوانتوم دانشگاه نورث وسترن آمریکا نیز به شمار میآید از مدتها پیش با همکاری تیمی از محققان این دانشگاه بر روی این ایده کار کرده است و اکنون جزئیات کامل دستاورد در نشریه فیزیک کاربردی منتشر شده است.
این دستگاه جدید پوشش فرکانسی یک تا ۴٫۵ تراهرتزی دارد که با استفاده از آن تشخیص دقیق هرگونه ماده و ترکیب خطرناک شیمیایی و بیولوژیکی امکانپذیر خواهد بود.
به گفته رازقی از این فناوری جدید به جهت کوچک بودن ابعاد میتوان در امور پزشکی و تصویربرداری از اعماق فضا نیز استفاده کرد.
برای آشنایی با منیژه رازقی و پروژههای وی به پروفایل وی در دانشگاه نورث وسترن مراجعه کنید.