اگر شما هم یکی از علاقهمندان به فوتبال باشید و بازیهای جام جهانی را دنبال کنید، حتماً آن اسپری کفی که داوران جدیداً و از این دوره از بازیها از آن استفاده میکنند را دیدهاید. حتی اگر علاقهمند به فوتبال هم نباشید، حتماً دانستن اینکه این اسپری از کجا آمده است برای شما جذاب خواهد بود.همانطور که میدانید، در فوتبال هنگامی که خطایی در خارج از محوطه جریمه اتفاق بیافتد، تیم خطاکننده، به هنگام زدن ضربه جریمهشده، باید حداقل ۱۰ یارد ( کمی بیش از ۹ متر ) از توپ فاصله داشته باشند.پیشازاین داوران هنگام تشکیل دیوار دفاعی، این فاصله را تخمین زده و یا در صورت درخواست تیمها، آن را دقیق اندازهگیری میکردند. در این دوره از مسابقات جام جهانی، داوران نهتنها این فاصله را اندازه میگیرند، بلکه وظیفه دارند محل قرارگیری توپ و همچنین حداقل فاصله تشکیل دیوار دفاعی را علامت بزنند.
این اسپری کفی که« ۹٫۱۵ fair play » نامگذاری شده است، چیزی شبیه به اسپری «برف شادی» خودمان است که چند دقیقه بعد از استفاده از بین میرود. جالب است بدانید که اسپری ۹٫۱۵ fair play توسط یک روزنامهنگار آرژانتینی به نام پابلو سیلوا اختراع شده است.اگر شما هم فوتبالیست حرفهای باشید، میدانید که قانون ۱۰ یارد غیرقابل تخطی است. اگرچه با دیدن خطاهای فاحش و دیگر اتفاقاتی که در این سطح از مسابقات در زمین اتفاق میافتد، باید بپذیریم که بازیکنان حرفهای هم چندان قانون پذیر نیستند.
درواقع به همین دلیل است که سیلوا این اسپری را اختراع کرد. او در لیگی غیرحرفهای در آرژانتین مشاهده کرد که بازیکنان تیم خطاکننده بهطور مداوم از حداقل فاصله ۱۰ یارد خود تجاوز میکنند. داوران نیز باوجود تلاش فراوان، نهایتاً موفق به اعمال قانون نمیشدند. سپس سیلوا دست بکار شد و این اسپری را اختراع کرد. این اسپری از ترکیب و فشردهسازی آب، بوتان و سورفاکتنت تشکیلشده است. وقتی کارآمدی اسپری سیلوا ثابت شد، فیفا نیز تصمیم گرفت از ۹٫۱۵ fair play در مسابقات جام جهانی برزیل استفاده کند.
بعد از اتفاقاتی که در جام جهانی ۲۰۱۰ آفریقای جنوبی اتفاق افتاد، فیفا بیش از پیش فکر استفاده از تجهیزاتی کرد که بتواند کنترل بیشتری بر اجرای قوانین در زمین داشته باشد. فناوری خط دروازه و اسپری ۹٫۱۵ fair play ازجمله این تجهیزات هستند.اگرچه به عقیده برخی، استفاده از این تجهیزات محدودکننده، زیبایی فوتبال را از بین خواهد برد. ابتدا گل شدن توپ را رایانهها اعلام میکنند، سپس یک اسپری قانون را بدون کمترین لغزش اعمال میکند. فکر نمیکنید در آینده بهجای انسان روباتها فوتبال بازی خواهند کرد؟
[button color=”orange” size=”big” link=”http://gizmodo.com/the-story-behind-the-foam-that-world-cup-refs-use-to-st-1592260334″ target=”blank” ]منبع[/button]